Kina positiva till Obama som USA:s president

7 november, 2012

Få har väl missat att Barack Obama blivit omvald som USA:s president. I Kina har nyheten tagits emot i positiva ordalag.

Utmanaren Mitt Romney har gjort sig föga populär genom löftet att som president genast stämpla Kina som ”valutamanipulatör”, samt upprepade uttalanden om hur Kina ”fuskar” då det gäller tillverkning och handel.

Romney har dessutom här i Kina gjort sig känd som en kapitalist vilken vill öka USA:s militärbudget i en tid av allt större motsättningar mellan världens två största ekonomier.

Från officiellt håll var Kina därmed snabba med att gratulera den omvalda presidenten skriver CNBC:

China, a country Governor Mitt Romney said he would label as a “currency manipulator”, was one of the first to offer its congratulations.

Foreign Ministry spokesperson Hong Lei told reporters that the country’s leaders had already been in contact with President Obama.

”President Hu Jintao and Premier Wen Jiabao sent messages of congratulations to President Obama on his being re-elected president of the United States,” he said.

Också bland allmänheten är Obama den populärare av de två. Wall Street Journal påpekar att Obama under dagen konstant varit det hetaste ämnet på Kinas största mikroblogg Sina Weibo, medan Mitt Romney legat kring en fjärdeplats.

Sedan vinstförklaringen har Obama dragit ifrån på Sina Weibos heta lista, och i skrivande stund har det postats över 24 miljoner inlägg och kommentarer i ämnet. Merparten av dessa hade en positiv klang.

Denna trend kunde ses redan innan valdagen. Som jag skrev för Finansliv i går, så har flera undersökningar visat på den kinesiska befolkningens breda stöd för Obama.

AFP-Ipsos intervjuade redan i september 800 kineser, av vilka 63 procent ville se den sittande presidenten vara kvar i fyra år till.

Även här märktes att yngre, mer välutbildade stadsbor föredrog Obama, medan Romney var populärare bland äldre och i mindre städer.

En del av förklaringen sades vara att många minns hur hårt republikanen Richard Nixon jobbade för att närma sig Kina i början av 1970-talet.

Tidigare i veckan genomförde även Sina Weibo och statliga tidningen Global Times större, men kanske något mer ovetenskapliga undersökningar, via internet.

Av de 2 500 som svarade på mikrobloggen stödde 78 procent presidenten. Global Times undersökning gav 4 500 svar, med 81 procents support för Obama.

Av intresse är också en undersökning från BBC som visar att tillfrågade i 20 av 21 länder, inklusive Kina, ville se Obama omvald. Endast Pakistan hoppades på Romney.

I Japan är skillnaden särskilt tydligt, där hela 86 procent stödde Obama. Anledningen tros vara att Romney ”skadat japanernas nationella stolthet”, genom att säga hur landet är på ekonomisk tillbakagång.

President Obama skakar hand med Kinas avgående dito Hu Jintao

Men allt är inte frid och fröjd. Obamas fyra år vid makten har kantats av motsättningar med Kina, då länderna flera gånger infört strafftullar på varandras varor, och tampats mot varandra i världshandelsorganisationen om bland annat solceller och vindkraft.

Obama har dessutom såväl träffat Dalai Lama som sålt vapen till Taiwan.

Man är i Peking särskilt oroad över USA:s nya militära fokus på Stilla havs-regionen, i en tid som präglas av kinesiska gränsdispyter med amerikanska allierade som Japan, Filippinerna, Taiwan och Sydkorea. I en artikel med rubriken ”Re-elected Obama faces complex relations with China” skriver statliga China Daily:

A newly re-elected President Barack Obama will need to spend some of his political capital on stabilizing the United States’relationship with China even as those ties continue to get more competitive.

That’s the view of leading American experts on China. They say Obama’s challenges over the next four years are likely to include fleshing out the US policy, including militarily, of “rebalancing” toward an expanded Asia-Pacific presence; building a second-term foreign-policy team; and formulating durable trade policies with China.

(…)

Since the administration launched its rebalancing, or “Asia pivot”, strategy this summer, many in China have seen the move as aimed at containing China’s development in the region. However, Beijing has expressed hope that Washington would play a positive role by contributing to Asia-Pacific stability and prosperity.

The Chinese government strongly opposes US involvement in territorial disputes such as those in the South China and East China seas involving China and US allies Japan and the Philippines.

Flera olika undersökningar visar också att Obamas popularitet dalat något även bland den kinesiska allmänheten de senaste fyra åren.

Ett annat bekymmer som den kinesiska ledningen har dragits med är rapporteringen kring valet i USA. Kina genomgår ju också ett ledarbyte denna vecka, vars slutna process är en total motsats till amerikanska valkampanjer och tv-debatter.

Det har uppmärksammats inte minst på internet, där flera användare främst på Sina Weibo undrat varför det inte kan gå till på ett liknande vis då Kina utser ny president.

En användare uttryckte sin förvirring över att kineser bryr sig om det amerikanska ledarbytet mer än det kinesiska, samt att de i detalj hur valet går till i USA, medan man helt saknar kunskap eller insyn om hur det görs i Kina. Inlägget blev snabbt borttaget av censuren.

Kinesisk media har istället försökt fokusera på de negativa aspekterna av valet i USA. Man kallar kampanjandet för ett slöseri med tid och pengar, samt faktumet att vissa väljare fick köa upp till sju timmar för ”en skam”.

Då statliga Global Times postade ovanstående åsikter på Sina Weibo, mottogs de med sedvanlig självironi bland de kinesiska internetanvändarna. ”Vi har väntat i 63 år och vet inte ens hur en röstsedel ser ut. Vem är det egentligen som borde känna skam?”, löd ett av svaren.

En annan mikrobloggare jämförde det amerikanska valet från kinesiskt perspektiv med en porrfilm: ”Du vill göra det själv, men har inte möjlighet, så du får nöja dig med att se på då andra gör det”.

Relaterat: DN, SR, SR, SR, AffVä, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, SR, Arbetet

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.