Förbud mot att öppna rutorna i Pekings taxibilar

Nästa vecka inleds det veckolånga sammanträde under vilket Kinas högsta ledarskap ska bytas ut. Men redan nu har säkerhetsmanin börjat här i Peking.

I dag rapporteras hur huvudstadens taxiförare från centralt håll fått instruktioner om att upprätthålla ett ”ickespridning-krav”.

Förarna har nu som uppgift att noggrant kontrollera så ingen kund lämnar ”reaktionärt material eller meddelanden” inne i eller utanpå taxin.

Vidare ska bilens dörrar och rutor hållas stängda under färden av bilens centrallås. Syftet är att omöjliggöra för passagerarna att lämna ut material från fönstret eller flyga ut några ballonger med politiska budskap.

Dessutom beordras förarna att vara uppmärksamma på ”alla sorters bollar”, och passagerare som kan tänkas vilja ”sprida reaktionära budskap med pingisbollar”.

Till sist påminner informationsbladet om att alla bilar bör ta omvägar kring ”politiskt viktiga områden”, och att belöning utlovas om man avslöjar hot mot den allmänna säkerheten.

Andra åtgärder som på senare tid vidtagits för att garantera säkerheten kring sammanträdet är förbud mot inköp av köksknivar, samt säljstopp av fjärrstyrda leksaksplan.

Statlig media gör gällande att inte mindre än 1,4 miljoner volontärer mobiliserats för att hålla ordning i samband med ledarbytet.