Drogba gör succé i premiärmatchen för Shanghai Shenhua

Under söndagen var det dags för fotbollsspelaren Didier Drogba att premiärspela i Kinas högsta serie för sitt nya lag Shanghai Shenhua (上海申花).

Drogba, nu 34 år gammal, visade att han fortfarande håller världsklass genom att skapa flera farliga och spela fram till kvitteringsmålet mot Guangzhou R&F (广州富力), efter att ha blivit inbytt först i andra halvlek.

Ivorianens nya kontrakt uppges vara värt en bra bit över två miljoner kronor i veckan. Bredvid honom i anfallet spelar Nicolas Anelka, som kom till Shanghai Shenhua från Chelsea vid årsskiftet, också med en lön i närheten av två miljoner kronor i veckan.

I motståndarlaget Guangzhou R&F spelar redan nigerianen Yakubu Aiyegbeni, som i juni lämnade Blackburn Rovers för ett kontrakt värt en dryg miljon i veckan.

Yakubu avgjorde också sin första match i derbyt mot serieledaren Guangzhou Evergrande (广州恒大).

Drogba på träning i sin nya dress

Fler afrikanska spelare har hittat till Kinas fotbollsliga under sommaren: Maliern Seydou Keita kom från Barcelona till den kinesiska klubben Dalian Aerbin (大连哈尔滨), där han nu har en lön i klass med Yakubu.

Landsmannen Frederic Kanouté återfinns nu i huvudstadens stolthet Beijing Guo’an (北京国安), efter en flytt från spanska Sevilla i juni i år.

BBC Sport menar att de allt närmare banden – politiskt och ekonomiskt – mellan Kina och Afrika är en av anledningarna till att många afrikanska stjärnor nu hittar hit.

Och mycket riktigt sade Yakubu i samband med flytten att kulturchocken kan underlättas eftersom 5 000 av hans landsmän bor i den nya hemstaden Guangzhou.

BBC påpekar också att en handfull av de kinesiska klubbarna har riktigt gott om pengar, sedan deras ägare berikat sig på Kinas fastighetsbubbla.

Det kan också ses av att Marcello Lippi, serieledaren Guangzhou Evergrandes italienska manager, med sin årslön på över 100 miljoner koronor är en av världens bäst betalda tränare.

Kinas större städer blir också allt mer lockande för utländska spelare och tränare, med gott utbud av restauranger och köpcentrum.

Sammantaget menar BBC att detta kan komma att göra den kinesiska ligan till en populär destination för äldre stjärnor att avsluta sina karriärer i.

Marcello Lippi tränar kinesiska spelare i sitt Guangzhou Evergrande

Shanghai Shenhua ligger nu fyra från botten, och det återstår nu att se om Drogba och Anelka kan hjälpa sitt lag att undvika nedflyttning, eller om de båda världsstjärnorna får harva i kinesiska andradivisionen nästa år.

Kinas fotboll har de senaste åren brottats med problem som korruption och uppgjorda matcher, med minskat förtroende och intresse från allmänheten som följd.

Det kulminerade i februari, då 39 personer involverade i den kinesiska fotbollen dömdes till stränga straff, bland annat fick fotbollsförbundets tidigare vice ordförande tio år en fängelsedom på 10 år.

I samband med domen skrev jag en längre artikel om kinesisk fotbolls problem som kan läsas här.