Ny lag: Två års fängelse för illegal nerladdning av musik och video i Japan

I veckan har Japans lagstiftande instans röstat för en ändring åt det strängare hållet angående landets upphovsrättslagar.

Från och med 1 oktober i år, riskerar man upp till två års fängelse eller 170 000 kronor i böter för illegal nerladdning av musik, filmer och videos. Även att kopiera från skiva blir straffbart.

Förslaget röstades genom med 221-12, efter att det förra veckan även godkänts av underhuset, även där nästan enhetligt.

Icke desto mindre finns det kritik mot lagen bland japanska advokater. Den är så oklar att man i realiteten kan straffas för att kolla på en youtube-video.

Vad som krävs för att döma någon, är att denne vet om att materialet är olagligt, vilket givetvis är svårt att bevisa.

”Vi borde inte göra hela allmänheten, särskilt inte ungdomen, till föremål för brottsutredningar”, säger en japansk advokat enligt Japan Times.

Det påpekas att lagar redan finns mot att lägga upp illegal musik och video, som kan ge upp till 10 års fängelse i Japan i dag.

En japansk journalist menar att denna lag inte är rätt väg att gå, eftersom uppladdare fortfarande är aktiva trots en strängare lag:

”Det kan inte existera illegal nerladdning utan illegal uppladdning. (…) Det finns så många vis vi skulle effektivisera kampen mot illegal fildelning på, så varför väljer vi denna våldsamma väg?”, frågar sig journalisten.

Han är rädd att lagen i framtiden kan utökas till att omfatta nerladdning av exempelvis texter och spel.

Japans musikindustri firar dock. De menar att den tidigare lagen, som inte inneburit något straff för nerladdarna, är för vek.

The Recording Industry Association of Japan uppskattar att 4,36 miljarder illegala musikfiler laddades i Japan under 2010, vilket ska ha kostat musikindustrin närmare 60 miljarder kronor i förlorade intäkter.