Kina planerar bygga 838 meter hög skyskrapa – på 90 dagar

Kinas nyhetsbyrå Xinhua avslöjade i helgen hur byggnationen av en 838 meter hög skyskrapa i den sydkinesiska staden Changsha (长沙) planeras börja i november i år.

Byggnaden kommer bli världens högsta, och stå kvar redan i januari 2013, då byggföretaget Broad Sustainable Building (BSB) säger sig kunna färdigställa den på bara tre månader.

BSB drog till sig uppmärksamhet i årets början, då de på bara 15 dagar förde upp en 30 våningars skyskrapa från grunden i provinsen Hunan (湖南).

Hemligheten bakom snabbheten ska ligga i en byggteknik som BSB själva utvecklat, där många komponenter sätts ihop i fabriken innan de körs ut till byggarbetsplatsen.

Byggföretagets vd säger till Xinhua att de bara väntar på myndigheternas godkännande innan projektet kan offentliggöras och börja förberedas.

Imponerande video av den 30 våningars skyskrapa som det tog BSB 360 timmar att bygga vid årskiftet

Världens i dag högsta byggnad är Burj Khalifa i Dubai, 828 meter, som tog över fem år att bygga och kostade motsvarande 10 miljarder kronor.

BSB:s skyskrapa beräknas endast kosta 3,5 miljarder kronor, och dessutom vara energieffektiv nog att endast förbruka en femtedel av den energi som ”många konventionella byggnader” gör.

Av utländska medier är CNNGo en av de få som ännu snappat upp nyheten. De kallar den planerade byggnaden för ”Sky City”, efter det kinesiska namnet Tiankong Chengshi (天空城市).

Sky City kommer med råge klå Tokyos 634 meter höga Sky Tree, som är högst i Asien sedan invigningen i maj i år.

China Radio International publicerar en bild på hur skyskrapan eventuellt kan komma att se ut.