Kinas nya stimulanspaket kommer inte rädda världsekonomin

3 juni, 2012

Då utvecklingen i EU och USA sprider allt större oro på finansmarknaden, är det många som sätter allt större hopp till att Kina ska rädda världsekonomin med sin fantastiska tillväxt.

Det var ju precis vad som skedde 2008, då världen gick in i en djup finanskris, och Kina lanserade ett ekonomiskt stimulanspaket värt över 4 biljoner kronor.

I och med det såg man till att världsekonomin kunde fortsätta växa, trots att utvecklingen stod still eller till och med gick bakåt i många av världens största ekonomier.

Men då orosmolnen för en ny finanskris nu blir allt mörkare och tätare, så vore det ödesdigert att hoppas på samma räddning.

För det nya kinesiska ekonomiska stimulanspaketet, som just nu utformas i Peking, kommer bli mycket mindre än det förra.

Dong Tao vid Credit Suisse uppskattade i veckan att det nya paketet kommer vara värt omkring två biljoner kronor.

Detta efter att bedrövlig statistik visat hur produktionen vid kinesiska fabriker är mycket lägre än väntat.

Den låga produktionen beror främst på två saker; låg efterfrågan i Kina, och låg efterfrågan i utlandet.

Att efterfrågan för kinesiska varor sjunkit i utlandet, beror givetvis på en allmänt dyster finansiell situation i USA, Europa och Japan.

Men att att efterfrågan sjunkit i Kina kan delvis tillskrivas 2008 års stimulanspaket, där pengarna satsades främst på infrastrukturprojekt som bostäder och snabbtåg.

Alternativet hade varit att satsa pengarna på välfärd i form av exempelvis skola och sjukvård. Det hade gjort kinesiska konsumenter villiga att spendera mer pengar, och efterfrågan på varor och produkter från kinesiska fabriker hade stigit.

Byggstopp i Kina

Att man genom denna prioritering i stället skapade en ojämn tillväxt som inte går att underhålla, tillsammans med en inflation som inte går att kontrollera, är de flesta bedömare eniga om.

Därför har även den kinesiska ledningen sagt att man nu kommer satsa mer på att få igång den inhemska konsumtionen.

Men det är lättare sagt än gjort. För om stimulanspaketet nu är mindre än tidigare, samtidigt som man ska satsa mer på konsumenterna, så blir det väldigt lite över till den infrastruktur och de bostäder som landets tillväxt nu är helt beroende av.

Financial Times är väldigt negativa inför det nya stimulanspaketet, och uppskattar dess värde till drygt en biljon kronor, eller ”ungefär en fjärdedel” av det som räddade världens tillväxt 2008.

Dessutom, menar FT, så kommer inte paketet att se annorlunda ut. Det handlar fortfarande om att via de redan skuldsatta bankerna pumpa ut pengar till projekt inom infrastruktur och bostäder.

Landets järnvägsministerium har nyligen fått en enorm kredit, och kommer spendera cirka en halv biljon kronor i år.

Kina planerar också bygga 70 nya flygplatser, trots att två tredjedelar av de som redan finns går med förlust.

Det ska också satsas 150 miljarder kronor på att bygga klart två stålfabriker, ävenfast efterfrågan på stål ökar långsammare nu än någonsin de senaste tio åren.

Otaliga bostadsprojekt ska också färdigställas, trots att försäljningen av fastigheter i Kina nu minskar, för första gången på mycket länge.

Financial Times sammanfattar Kinas nya stimulanspaket som ”mostly the same old, same old – only smaller”.

Vi kan alltså redan nu börja vänja oss vid att ekonomisk statistik från Kina framöver inte kommer rädda världsekonomin.

Snarare kanske siffrorna från Kina kommer påskynda och förvärra världsekonomins fall, eftersom omvärlden blir allt mer beroende av de på tok för höga förhoppningarna till Kina.

Relaterat: SvD

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 768 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article