Londons borgmästare gör bort sig på Kinas Twitter

Förra fredagen ordnade Londons borgmästare Boris Johnson ett konto på Kinas största mikroblogg Sina Weibo.

Detta kommer lagom inför Londons borgmästarval 3 maj i år, och kan väl förmodligen ses som ett försök att öka populariteten bland stadens allt större kinesiska befolkning.

Beijing Cream påpekar dock att Johnsons Weibo-konto inte är någon större succé, eftersom den bara består av klipp-och-klistra-inlägg från borgmästarens Twitter.

Alltså inkluderas där ”mentions” och ”retweets” från användare som inte finns på Sina Weibo, och heller inte går att trycka fram, eftersom Twitter är blockerat i Kina.

Det påpekas att det förmodligen inte är borgmästaren själv som postar på kontot, utan snarare någon i hans stab, och att denne är helt ovetande gällande kinesisk media.

Boris Johnsons Weibo-konto följs redan av 84 000 användare

Vem som sköter kontot har exempelvis inte koll på hur många tecken Sina Weibo tillåter, och klipper av inläggen i onödan. Så här ser en typisk post ut: “RT JamesCleverly: BackBoris2012 to cut his share of council tax by 50% for Metropolitan Police Special Constables to reward their cont..”

Tidigare har det heller inte skrivits något på kinesiska, vilket verkar ha ändrats från och med gårdagen.

Beijing Cream listar även en rad kommentarer från användare på Sina Weibo, som ofta inte fattar vad Johnson snackar om.

Icke desto mindre följs hans konto nu av över 84 000 användare.

Det visar verkligen på vilken potential Sina Weibo har för utländska användare, även då de inte kan skriva på kinesiska eller kommunicera med prenumeranterna.

Mikrobloggen sprider sig snabbt över världen tack vare stora utländska kinesiska befolkningar. I USA finns redan en halv miljon användare av Weibo.