Ny app visar hur skitig Pekings luft är, enligt Kina och USA:s ambassad

22 februari, 2012

Shanghaiist tipsar i dag om appen China Pollution Index, vilken visar luftkvalitén i Peking enligt såväl myndigheternas som den amerikanska ambassadens mätningar.

De båda mätningarna visar inte alltid samma värden; myndigheternas siffror visar ofta på renare luft än ambassadens.

Appen China Pollution Index visar kvalitén av Pekings luft tidigare i veckan

Frågan är känslig; under flera års tid har USA:s ambassad i centrala Peking mätt luftföroreningar i partiklar av storleken PM 2,5 och rapporterat resultaten via Twitter.

Kinas myndigheter har valt att inte räkna de minsta partiklarna, utan i stället mäta luftkvalité endast genom partiklar PM 10 eller större.

Det innebär att myndigheternas mätningar medvetet och i åratal har sållat bort de små partiklarna, som i realiteten är farligare för människor än de större.

Detta med argumentet att Kina ”inte ännu är redo” för PM 2,5 mätningar, som potentiellt kan leda till folkligt missnöje med utvecklingen.

Under dagar då himlen har varit igensmockad med rök och USA:s ambassad twittrat ut luften som ”very unhealthy” eller ”hazardous”, har det enligt Kinas myndigheter alltså varit ”good” eller ”slightly polluted”.

Efter protester har dock Pekings myndigheter lovat att i år börja mäta även PM 2,5. Men ändå skiljer sig alltså resultaten från de vid USA:s ambassad.

Varför? Man skulle ju kunna misstänka att det helt enkelt handlar om rent fusk.

En annan orsak kan vara att USA:s ambassad bara har en mätstation – mitt i stadens biltäta diplomatområde – medan myndigheterna har flera stycken som man sedan räknar ut medelvärdet av.

Några av dessa ska vara placerade ute i förorterna, långt från bilköer och byggarbetsplatser.

China Pollution Index är gratis och kan laddas ner till iPhone/iPad här. Appen visar luftkvalitén i imponerande 120 kinesiska städer i realtid.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.