Video: Vad händer i Tibet? 18 har satt eld på sig själva i protest det senaste året

I går var det dags igen – rapporter om en etnisk tibetan som satt eld på sig själv i protest mot kinesiska myndigheter.

Denna var det 18-årig nunna vid namn Tenzin Choedon – hon är en av minst arton tibetaner som bränt sig levande de senaste året.

Statliga nyhetsbyrån Xinhua meddelade att Choedon avled på väg till sjukhuset, vilket gör henne till en av minst tolv av de arton som också dött av sina skador.

Incidenten skedde i staden Aba, nordvästra delen av provinsen Sichuan (四川), där över hälften av de rapporterade fallen ägt rum.

Kinesiska myndigheter har satt hårt mot hårt och spärrat av staden. Såväl internet som mobilnät ligger nere.

Men The Guardians korrespondent Jonathan Watts lyckades i helgen få ut videomaterial från Aba, genom att gömma sig i baksätet på en bil som körde 10 timmar över den tibetanska platån för att nå staden.

Hans video visar ett fruktansvärt säkerhetspådrag – var tjugonde meter syns militärfordon, truppsamlingar samt säkerhetsstyrkor med brandsläckare och spikbatonger.

Se videon med tillhörande artikel på The Guardians hemsida.

Våldet har eskalerat den senaste tiden. Bara de senaste tio dagarna ska sex tibetaner satt eld på sig själva.

Liksom Choedon, har många skrikit ut sitt hat mot myndigheterna och ropat efter Dalai Lamas återkomst i samband med att de tänt på sina kroppar.

Under förra veckan jagade även säkerhetsstyrkor rätt på två tibetanska bröder som sades ha medverkat i demonstrationer. De båda sköts till döds på fläcken.

Aba har länge varit ett centrum för motstånd mot kommunistpartiet. Redan under 1930-talet stötte Mao Zedong på motstånd här under den långa marschen, och under tibetanska upploppen 2008 skedde mycket av det värsta våldet just här.

Motstånd och tro är här starkt rotat, och det är svårt att se hur våld ska kunna lösa konflikten, som i stora drag består i att tibetanerna inte vill överge religion och tradition, i utbyte mot den ekonomiska tillväxt som kinesernas närvaro visserligen innebär.

Otäck video via AFP, som bland annat visar en tibetansk nunna som sätter eld på sig själv

UPPDATERING: Sedan jag postade denna artikel kring lunch kinesisk tid, har det kommit rapporter om att ytterligare en munk satt eld på sig själv i Aba.

Enligt de inledande uppgifterna är munken 19 år. Säkerhetsstyrkor ska ha släckt elden och ”fört honom från platsen”.