Tre nya videor om Kinas kommunistparti

27 januari, 2012

Tidigare i veckan postade jag en kort video från Al-jazeera om Kinas nästa president, som var den första i en serie av fyra om kinesisk politik.

Är nu läge att också visa de tre uppföljande inslagen, alla gjorda utav journalisten Melissa Chan, med fokus på Kinas kommunistparti.

Partiet, med 80 miljoner medlemmar, är givetvis världens största politiska parti, och även Kinas största och absolut mäktigaste organisation, som befäst sig på alla nivåer i samhället.

Ändå vet vi – och även kineserna själva – förvånansvärt lite om hur kommunistpartiet egentligen fungerar, även som många aktiviteter hemlighålls, samtidigt som Kina i stort sett saknar fristående mediarapportering.

Därför är Melissa Chans tre inslag intressant, trots att det bara handlar om några minuter per video.

I det första inslaget (publicerat 24 januari) får vi följa med till en partiskola i Peking.

Här samlas tjänstemän från hela landet för att studera Das Kapital och kommunism, men också utrikespolitik och känsliga frågor som korruption och maktmissbruk.

Videon tar oss in i lektionssalarna och intervjuer görs med såväl lärare som ”elever”, det vill säga redan aktiva tjänstemän som är där för fortbildning


I den andra videon (25 januari) visas hur kommunistpartiet vid Kinas skolor hjärntvättar motiverar unga elever att ge sitt allt för partiets och landets val.

Föreläsningar och propaganda får barnen att älska partiet, samtidigt som partiet plockar upp de elever som utmärker sig genom goda studieresultat eller andra särskilda egenskaper.

Detta är en effektiv metod som gör att partiet knyter till sig landets smartaste och mest ambitiösa personer redan vid en tidig ålder.

Vad jag kan minnas så har alla mina vänner och bekanta som är medlemmar i kommunistpartiet, blivit det genom kontakter från lärare och partifunktionärer då man utmärkt sig i skolan.


I det sista inslaget (26 januari) ser vi hur Kinas kommunistparti inte lämnar någonting åt slumpen, genom att breda ut sitt inflytande över bokstavligen talat hela landet.

Melissa Chan följer en lokal partifunktionär i de lägre leden, som åker runt till avlägsna byar i provinsen Sichuan (四川) för att kolla läget där.

Intervjuade invånare säger sig – givetvis – vara tacksamma för partiets omtanke, och gåvor i form av gödsel och utsäde.


Melissa Chan rekommenderar även boken ”The Party: The Secret World of China’s Communist Rulers” av Richard McGregor för de som vill veta mer om hur kommunistpartiet fungerar.

Det är en rekommendation som jag själv kan gå i god för, och rent av kalla ”ett måste” för alla som är intresserade av kinesisk politik.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.