Kinesiskt nyårsquiz! Gångna årets största kinesiska nyhetshändelser!

I dag är sista året av Kaninens år, som i morgon övergår i Drakens år här i Kina. Det kommer firas över hela landet med dumplings, fyrverkerier och röda kuvert.

Själv har jag knåpat ihop ett nyhetsquiz med Kinas viktigaste nyhetshändelser under det gågna året. Samtliga svar går givetvis att hitta på InBeijing.

Gör quizet på ett ärligt vis i god nyårsanda, rapportera poängen i kommentarsfältet nedan, och utmana sedan en vän genom att skicka länken till denna sida!

Börja genast genom att välja bland svarsalternativen nedan. Vinnaren kommer utses, hedras och omnämnas tisdag kväll svensk tid!

OBSERVERA: Det plugin jag använder för quiz är inte ordentligt uppdaterat. Därför kan det inte visa det rätta svaren, utan bara ditt antal poäng då man trycker på ”Show result” i botten. Rapportera dina poäng i kommentarsfältet nedan, så kommer jag skriva ut samtliga rätta svar på tisdag kväll!


Quizzet är nu stängt. Se frågor, alternativ och rätta svar enligt nedan:

FRÅGA 1) Under julhelgen uppdagades ännu en mjölkskandal i Kina, då det cancerframkallande ämnet aflatoxin påtråffades i mjölk vid ett stickprov i provinsen Sichuan (四川). Reaktionerna på såväl internet som börsen blev starka mot ett visst mejeriföretag, som även var inblandade i Kinas stora mjölkskandalen 2008. Mejeriföretaget samarbetar med Arla och Tetra Pak, men vad heter det?

Sanlu (三鹿)
Yili (伊利)
Mengniu (蒙牛) (rätt svar)

FRÅGA 2) Under december jagade invånarna i byn Wukan (乌砍) ut polis och lokala kommunistpolitiker för att sätta upp sin egen administration. Detta efter att korrupta tjänstemän berikat sig själva genom att sälja bybornas mark. Byn belägrades, och ett anfall av 1 000 poliser stoppades med våld innan politiker från Guangdongs (广东) provinsregering gick mellan och förhandlade. Vad var det mest anmärkningsvärda med hur historien slutade?

Efter avslutade förhandlingar greps över 40 personer som kunde ses delta i protesterna på videoupptagningar.
Byborna fick själva välja sin lokala partichef genom demokratiskt val. (rätt svar)
Byborna lovades kompensation för att ge upp, men denna uteblev sedan polis och myndigheter tagit sig in i byn igen.

FRÅGA 3) Det blev stort internationellt rabalder då kontroversiella konstnären Ai Weiwei (艾未未) dömdes att betala 15 miljoner kronor för skattebrott, under hot att åter sättas i arresten eller fängslas. Han hade blott två veckor på sig att betala summan, och en insamling startades av anhängare på internet, samtidigt som många kastade kontanter över muren till hans studio i norra Peking. Vad hände till slut med fallet?

Ai Weiwei vägrade betala någonting alls, eftersom han menade att anklagelserna var påhittade.
Ai Weiwei betalade halva beloppet som försäkring och gick till domstolen med anklagelserna. (rätt svar)
Ai Weiwei fick in nog med pengar genom insamlingen, och köpte sig fri.

FRÅGA 4) En moraldebatt påbörjades i oktober då en tvåårig flicka blev påkörd i sydkinesiska staden Foshan (佛山), och 18 personer obekymrat gick förbi henne utan att hjälpa till. Att inte hjälpa främlingar har nämligen blivit en vanlig företeelse i det moderna Kina. Då hjälp till slut i detta fall påkallades var det för sent, och flickan dog på sjukhus av sina skador. Men vem var det som först tillkallade hjälp?

En sophämtare. (rätt svar)
Personal som såg det hela på övervakningskameror.
En säkerhetsvakt, efter att ha blivit tipsad av en förbipasserande som inte vågade ingripa själv.

FRÅGA 5) I juli dog minst 43 personer efter att ett snabbtåg kört in i ett annat i närheten av staden Wenzhou (温州). Väldig kritik uppstod mot såväl osäkra tåg som myndigheternas sätt att hantera olyckan, då man inte tillätt fri rapportering och försökte röja undan tekniska bevis med hänvisning till ”statshemligheter”. I slutet av året presenterade en officiell utredning vilka som bar skulden till olyckan. Vad sade utredningen?

Inget större systemfel hade begåtts, utan olyckan berodde på otur vilket är oundvikligt i ett så stort land med så mycket tågtrafik som Kina.
Huvuddelen av skulden lades på redan döda eller innan olyckan avskedade tjänstemän. (rätt svar)
Landets järnvägsminister blev syndabock och tvingades avgå efter utredningen.

FRÅGA 6) Under sommaren förstörde en extrem torka stora mängder jordbruksmark i Kina, och månaden efter dog över 100 människor i landets värsta översvämningar på 50 år. Extrema väderförhållanden – eventuellt till följd av global uppvärmning och miljöförstöring – pekades ut som en orsak, men också något annat fick mycket kritik för att förvärra situationen. Vad?

Lokala myndigheters ovilja att erkänna katastroferna, och därmed inte nå ut med hjälp till de drabbade områdena.
Världens största damm för kraftutvinning. (rätt svar)
Tvångsflyttning av bönder till potentiellt farliga bostadsområden områden.

FRÅGA 7) Under sommaren uppstod också stora protester sedan en mongolisk herde blivit överkörd och dödad då han försökte skydda sina betesmarker från att bli kolgruva. Tusentals etniska mongoler gav sig ut på gatorna och demonstrerade, undantagstillstånd infördes och universiteten spärrades av. Det hela skedde i den annars relativt lugna provinsen inre Mongoliet (内蒙古), som är stor till ytan och rik på resurser men bara har 24 miljoner invånare. Hur många av dessa är etniska mongoler?

5 miljoner (rätt svar)
10 miljoner
15 miljoner

FRÅGA 8) En uppsjö av problem gällande matsäkerhet skapade under det gångna året ilska bland kinesiska konsumenter. De känner sig ofta maktlösa inför korrumperade myndigheter och domstolar, där mattillverkare utan tillräcklig översyn kan fuska för egen vinning. Vilken av följande matskandaler ägde inte rum i Kina under Kaninens år?

Fiskar som matades med antibiotika och p-piller.
Ananaser som exploderade inifrån av tillväxtmedel och besprutning. (rätt svar)
Fläskkött som lyste blått i mörkret.

FRÅGA 9) I början av året godkändes en ny femårsplan för Kinas kommande ekonomiska utveckling. Vad var huvuddragen i den?

Fortsätta utveckla ekonomin i samma takt genom ökad handel och mer investeringar från den stora stadskassa som Kina samlat på sig från export.
Att stabilisera men sänka tillväxten, och satsa mycket resurser på grön energi och inhemsk konsumtion. (rätt svar)
Ytterligare öka den ekonomiska tillväxten genom mer export och bättre lånevillkor hos de statliga och kapitalstarka bankerna.

FRÅGA 10) Användningen av internet i Kina fortsätter öka, och under Kaninens år fyrdubblades antalet registrerade konton vid landets mikrobloggar. Vad heter den tjänst som i tidningen The Economist beskrevs som ”störst av alla världens sociala medier”?

QQ (rätt svar)
Sina Weibo
Taobao