Kinesisk professor: ”Hongkong-bor är idioter och omoraliska hundar!”

Motsättningar mellan Hongkong-bor och fastlandskineser ligger alltid och puttrar under ytan: Hongkong-bor ser sig ofta som lite mer civiliserade, medan fastlandskineser ibland menar att Hongkong åker snålskjuts på Kinas utveckling, och att dess invånare är priviligerade, bortskämda och överlägsna.

I grund och botten handlar det givetvis om huruvida Hongkong – som ju har egen valuta, egen grundlag och egen regering – ska ses som en del av Kina eller inte.

I och med de senaste årens ökade turism från fastlandet till Hongkong, tar dessa spänningar allt oftare fysisk form.

Rika fastlandkinesers shopping är viktig för Hongkongs ekonomi, men samtidigt talar invånarna om att turisterna beter sig ”ociviliserat” genom att tala högt, inte stå i kö och skräpa ner.

I veckan var det dags för konfrontation, då ett barn från fastlandet sågs äta och skräpa ner på Hongkongs tunnelbana.

Upprörda lokalbor reagerade och personal tillkallades. Bråk uppstod och rasistiska kommentarer haglade.

Incidenten fick stor uppmärksamhet på internet, där man i Hongkong kallade den klagande mannen för ”hjälte”, medan man i Kina menar att det rör sig om diskriminering då Hongkong-bor aldrig skulle våga reagera likadant mot en västerlänning.

Det hela fick professor Kong Qingdong (孔庆东) vid Beijing University (北京大学) att gå bärsärk mot Hongkong i ett inslag på kinesisk tv.


Kong Qingdong såäger några väl valda ord om Hongkong-bors beteende och moral

Här är scenen på tunnelbanan som satte i gång den livliga debatten på internet och tv

Kong menar att Hongkong-bor främst utgörs av hundar, idioter och engelska kapitalistlakejer.

Vidare menar han att alla Hongkong-bor bör lära sig rikskinesiska vid sidan av den lokala dialekten, och att staden aldrig skulle klara sig utan förnödenheter från Kina.

Kong är känd för sin nationalistiska hållning, och säger sig vara 73:e generationens avkomma från poeten och nationalikonen Konfucius.

Han har tidigare delat ut just Konfucius-priset (Kinas fredspris) till Vladimir Putin, och sagt att självständiga journalister bör ställas upp på rad och skjutas.

Inslaget är saxat från tv och upplagt med engelsk text på youtube, där det hittills har fått över 20 000 dislikes.

Bråk och uppror angående språk och kultur är givetvis vanligt i provinser som Tibet, Xinjiang och inre Mongoliet.

Men det sker också ofta i södra Kina. I augusti 2010 skrev jag om hur tusentals demonstranter skingrades av polis i provinsen Guangdong (广东), sedan de protesterat mot att rikskinesiskan tar allt större plats på bekostnad av den lokala dialekten, vilken för övrigt är samma språk som talas i Hongkong.

Relaterad läsning:
Al-Jazeera investigates PRC citizens’ invasion of Hong Kong
The Mainland’s ”Black Hand” In Hong Kong Digs Deeper (China Digital Times)