Seriemördare växande problem i Kina

Danwei körde i helgen en lång och läsvärd artikel om seriemördare i Kina.

Problemet är stort, då seriemördare av många anledningar kan verka relativt enkelt i Kina, jämfört med andra länder. Anledningar till detta innefattar:

1) Polisen i Kina arbetar främst inom sina egna provinser och distrikt. En seriemördare kan flytta till en provins från en annan för att ”börja om på nytt”, om misstankar mot honom tar form.

Det finns ingen central myndighet som – likt FBI eller Rikskrim – följer upp misstankar om brott över hela landet. Polisen blir också befordrad för låg brottsstatistik i sitt eget distrikt, inte för att följa efterlysta fångar över provinsgränserna.

2) Ett stort antal brottsoffer är prostituerade eller migrantarbetare. Dessa finns inte registrerade på den plats de arbetar, eftersom mantalssystemet (hukou, 户口) inte tillåter personer från landsbygden att bosätta sig och skriva sig i städerna.

Dessa personer är därför i praktiken rättslösa, och enkla måltavlor för våldsbrott. Om någon alls skulle märka att de saknas, är det svårt att gå till polisen med misstankar, då de ofta vistats och arbetat i staden illegalt.

3) Media får nästan aldrig rapportera om våldsamma mord. Detta för att ”inte sprida panik”, samma anledning som används för att censurera många andra aspekter av informationsflödet i Kinas statliga medier.

Det går därför inte att utfärda varningar i media om att en rad unga pojkar försvunnit i samma område, eller att ett antal prostituerade påträffats döda i samma stad.

4) I ett samhälle som utvecklas så fort som det moderna Kina, uppstår det extrema klassklyftor och orättvisor som får folk att bli förbannade, desperata och balla ur.

Exempelvis var en av seriemördarna i artikeln en taxichaufför, som mördade en handfull prostituerade för att de tjänade mer pengar än vad han själv gjorde.

5) Psykvården är nästan obefintlig i Kina. Mentala sjukdomar är något som inte erkänts på många plan, och för bara några årtionden sedan skulle de botas med att läsa propagandatexter eller Maos lilla röda.

Ett stort antal seriemördare är (givetvis) psykiskt sjuka, och om detta hade uppmärksammats och dessa kunnat få vård, hade morden kunnat undvikas. Nu förskjuts de ofta av sin omgivning och sin familj, vilket ju gör dem ännu mer frustrerade och måna till att ta till våld.

”Monstermördaren” Yang Xinhai hade livet av minst 65 människor innan han fångades in och dömdes til döden

I artikeln ges en rad exempel på seriemördare, och historierna bakom några av dem berättas utförligt.

Exempelvis använde ”monstermördaren” Yang Xinhai en cykel för att ta sig runt mellan fyra olika provinser och bryta sig in i folks hem på natten för att slå ihjäl hela familjer.

Han hann med att ta livet av minst 65 innan polisen av en slump arresterade honom vid ett tillslag mot en nattklubb.

Register och samarbete mellan olika provinser var så dålig att det krävdes flera dubbelkollar innan polisen förstod att de hade arresterat en man som var eftersökt för tiotals mord.

Det berättas också om en liga som mördade prostituerade med tortyr och köttkvarn, och som kunde fly till en ny provins och påbörja ett helt nytt liv. Det tog flera år innan de blev upptäckt.

Lång men läsvärd artikel som förklarar många stora problem med moderna Kinas sociala konstruktion.