Rapporter om ökat förtryck, mer avrättningar i Nordkorea

6 januari, 2012

En oroande artikel om situationen i Nordkorea publicerades precis av LA Times.

Deras reporter har i Sydkorea talat med flera personer som hävdar att Nordkoreas nya ledare Kim Jong-un nu trappar upp förtrycket och avrättningarna, kanske för att vissa sin tuffhet och sätta sig i respekt hos de äldre generalerna och politikerna.

Kim Jong-un har, enligt sydkoreanska tidningen Joongang Daily, beordrat avrättning på plats för de nordkoreaner som försöker fly landet, vilket är vanligast längs med de kinesiska gränsen längst i norr.

Minst tre personer som försökt korsa gränsen de senaste dagarna har enligt uppgifter dödats omedelbart.

Enligt samma sydkoreanska tidning har Kim Jong-un dessutom beordrat att tre generationer familj till varje person som flyr Nordkorea, vare sig flyktförsöket lyckas eller ej, ska letas upp för att sedan fängslas eller dödas.

Källa till de uppgifterna är en anonym tjänsteman, som säger ”utrotning av tre generationer familj fanns inte ens under Kim Jong-ils tid, men sker nu på order av Kim Jong-un”.

Flera specialenheter bland landets 1,2 miljoner man starka militär ska ha ställts i direkt kontroll under Kim Jong-un, och fått befogenheter att avrätta på plats.

Kim Jong-un har, enligt bland annat sydkoreansk media, börjat visa upp sin mörka sida

Dessa åtgärder ses av många som ett försök från den nya unga ledaren att vara hård och tuff.

Dessutom ska Nordkorea nyligen har förbjudit all handel med utländsk valuta – även den kinesiska – och blockerat alla telefonsamtal som går över den kinesiska gränsen.

Det verkar också som Kim Jong-un har tagit över sin faders ”öga för detaljer”.

I samband med begravningen av fadern Kim Jong-il, ska Kim Jong-un ha förbjudit åskådare att bära mössor, handskar eller halsdukar, trots snöfall och minusgrader.

Detta för att Kim Jong-un själv bestämt sig för att inte använda handskar den dagen. Detta enligt Daily NK, som lägger till att invånare varnats för att de ”kommer iakttas bakom varje led”.

Det har florerat en rad rykten om Nordkorea de senaste dagarna. Under gårdagen föll Sydkoreas börsindex kraftigt och plötsligt, efter uppgifter om en explosion vid ett av Nordkoreas kärnkraftverk.

På internet ryktades det också under gårdagskvällen om en statskupp, eftersom ”stora kinesiska trupprörelser” kunde ses mot Nordkoreas gräns.

Samtidigt hade Nordkoreas statliga tv också black out. Men, sade någon, det är vanligt om kvällarna, för att spara elektricitet.

Inget av ryktena har kunnat bekräftas.

Go toTop