Man sätter eld på sig själv vid Himmelska fridens torg

16 november, 2011

Under dagen har internationell media snappat upp att en man satte eld på sig själv i protest vid Himmelska fridens torg 21 oktober i år.

Den tragiska historien visar inte bara på desperation hos offret, utan även hur oerhört effektivt Kina kan mörka en händelse likt detta, som inte förekommit i varken inhemsk eller utländsk media förrän nu.

Händelsen skedde vid den bro som finns mellan Himmelska fridens torg och Förbjudna staden, mitt i huvudstadens hjärta.

Offret ska ha varit en man från provinsen Hubei (湖北) som var missnöjd med ett domslut i de av kommunistpartiet kontrollerade domstolarna.

Efter att han börjat brinna släcktes elden genast av vakter som sedan tog hand om mannen.

Trots att händelsen bevittnades av hundratals åskådare så har inga (eller otroligt få) uppgifter om detta återgetts i media eller på internet.

Men The Telegraph publicerade i dag en artikel med en läsare med efternamnet Brown som vittne. Han befann sig på platsen, tog även kort på händelsen, och kommenterar:

Han gjorde det precis framför mig. Han klev över ett lågt staket just framför cykelbanan vid porträttet av Mao Zedong. Han var bara 2-3 meter från mig, sade något i all hast som väckte uppmärksamhet hos en närstående polis, och tog sedan fram en tändare och satte eld på sig själv.

Utan att vara melodramatisk såg han mig rätt i ögonen och tände eld på sig själv. Polismannen ryggade först tillbaka och tog sedan en brandsläckare från sin motorcykel och släckte elden.

Då myndigheterna i Peking fick se den bild Brown tagit, medgav de för The Telegraph att händelsen ägt rum. De beskriver händelseförloppet via fax:

Runt klockan 11 den 21 oktober 2011, gick en man med efternamnet Wang fram till en plats i närheten av bron [vid Himmelska fridens torg] och satte plötsligt eld på sina kläder. Poliser vid platsen släckte elden inom 10 sekunder och skickade mannen till sjukhus för behandling”.

Det var The Telegraph som snappade upp och i dag skrev om denna händelse som kanske annars aldrig hade blivit känd

Detta är det första (kända) fallet av någon som sätter eld på sig själv vid Himmelska fridens torg sedan 2001.

Då var det fem anhängare av Falun gong som tände på, för att protestera mot myndigheternas förtryck av deras organisation.

Två av anhängarna dog då – den yngsta en flicka endast 12 år gammal.

Brown säger sig vara förbluffad av hur snabbt säkerhetsstyrkorna vid torget reagerade:

”Gatusoparna återgick till arbetet direkt efter händelsen. Någon som kommit 5-10 minuter senare hade aldrig kunnat ana händelsen. Då vi stod på balkongen och såg över torget fanns inga tecken på vad som inträffat. Allt var bortsopat”.

Han sade också att flera kineser tog kort på händelsen, och är därför överraskad att inget dykt upp i nyheterna eller på internet.

På något vis har vidarespridning av det hela hindrats.

Varje år rapporteras runt om i Kina en handfull fall av demonstranter eller missnöjda invånare som sätter eld på sig själva, då de uppenbarligen inte ser någon annan utväg för vad de betecknar som orättvisa.

Bara i år har minst elva tibetanska munkar satt eld på sig själva, då de anser att deras kultur undertrycks av de kinesiska myndigheterna.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.