De senaste månaderna har minst elva tibetanska munkar satt eld på sig själva i västra Kina. Det är känt att minst sex av dessa har avlidit, medan de andras tillstånd är oklart.
Den senaste incidenten skedde i torsdags, då en kvinnlig munk satte eld på sig själv i en tibetansk del av provinsen Sichuan (四川).
Enligt en aktivistgrupp i New York har detta nu lett till att omkring 10 000 tibetaner från hela provinsen samlats kring ett tempel i regionen för att hedra denna nunna, skriver Washington Post.
Gruppen menar också att det samhälle där klostret ligger nu är belägrat av kinesisk militär. En tidigare politisk fånge uppges säga:
The streets are crawling with Chinese security personnel. A cinema hall near the monastery has been turned into an army base housing up to 2,000 troops. The whole town is under siege.
Washington Post understryker dock svårigheterna med att verifiera uppgifterna.
En lokal politiker sade sig vara obekant med uppgifterna och lade på luren. Den lokala säkerhetsbyrån svarar inte alls, och kontaktade lokalbor säger sig inte ha sett några stora folkmassor.
Det oroliga området är sedan länge i praktiken avspärrat för utländska journalister.
Sedan mars i år har minst nio män och två kvinnor – samtliga tibetanska munkar eller nunnor – satt eld på sig själva i protest mot vad de anser vara kinesiskt förtryck mot tibetanska seder och bruk.
Dalai Lama sade nyligen att självmorden beror på Kinas ”brutala och ologiska politik” gällande Tibet.
Myndigheterna i Peking anklagar i stället Dalai Lama och hans exilregering för att uppmuntra tibetaner att sätta eld på sig själva, eftersom detta förfarande var okänt bland munkarna fram till för två år sedan.
Amnesty International nöjer sig med att påpeka att incidenterna visar på ”en ny nivå av desperation” bland den tibetanska befolkningen.
I augusti i år skrev jag om hur tre munkar dömdes till fängelse, sedan de i ett kloster tagit hand om en munk som satt eld på sig själv.
Detta innebar att munken i fråga inte kunde få adekvat vård och avled av sina skador, menar domstolen som dömde de tre till 10-13 års fängelse.
Källor vid klostret menade istället att polisen slog ihjäl munken snarare än att släcka elden.
Återigen är det svårt att avgöra vad som är riktigt, då journalister var förbjudna i området kring detta kloster, som stormades och belägrades av kinesiska säkerhetsstyrkor i april i år.
Dalai Lama leder sedan 1959 en tibetansk exilregering i den indiska staden Dharamsala.
De söker numera inte självständighet för Tibet, men vill se ”en genuin autonom tibetansk region” innanför Kinas gränser.
Kinesiska myndigheterna å sin sida menar att Tibet alltid har varit en del av landet, och rättfärdigar sitt styre där med den starka ekonomiska utveckling som regionen upplevt de senaste årtiondena.