Kina skickar upp sitt första rymdlaboratorium

29 september, 2011

För bara ett par timmar sedan skickade Kina upp sitt första obemannade rymdlaboratorium i omloppsbana runt jorden.

Det var det senaste steget i landets ambitiösa rymdprogram, som innefattar månlandning och en bemannad rymdstation till år 2020.

Spektaklet sändes direkt i tv, och Kinas alla högsta ledare inklusive president och premiärminister närvarade vid uppskjutningen i Pekings nordvästra förorter.

De skakade sedan hand med rymdingenjörerna efter att det stod klart att allt gick som planerat.

Kinas rymdprogram är en källa till nationell stolthet, som Bloomberg sammanfattar såhär:

The liftoff is part of a program that aims to put a man on the moon by 2020 and, together with high-speed trains, the Beijing Olympics and the world’s biggest nuclear-power expansion, serves as a marker for the nation’s emergence as a global power.

Och medan Kina satsar stora pengar på att ta sig ut i rymden, tvingas USA skära ner på sina kostnader.

President Barack Obama ställde förra året in planerna på att återvända till månen, och USA är i dagsläget beroende av Ryssland för att alls kunna sända någon personal till den internationella rymdstation som just nu kretsar kring jorden.

Stationen kom till efter ett samarbete mellan USA, Ryssland, Japan, Europa och Kanada, och beräknas hållas i bruk till år 2020.

Enligt dagens tänkta utveckling kommer Kina – möjligen tillsammans med Ryssland – att efter år 2020 vara det enda landet med en bemannad rymdstation i omloppsbana kring jorden.

En tidigare astronaut vid Nasa sade nyligen att det nu är det dags för USA att närma sig Kina för rymdsamarbete.




Uppskjutningen som den såg ut i direktsändning

Det obemannade rymdlaboratorium som i dag skickades upp kallas Tiangong-1 (天宫一号) vilket betyder himmelens palats nummer ett.

Farkosten ska sammanstråla med det obemannade rymdskeppet Shenzhou-8 (神舟八号) för att öva teknik som behövs just för att sätta upp en bemannad rymdstation.

Oro uttrycks för att Kina ska komma att använda sin framtida överlägsenhet i rymden för militära syften.

En professor från Singapore menar att Kinas regering är övertygad om att herravälde i rymden kan avgöra framtidens krig, och kritik uttrycks mot den icke transparenta militärbudgeten.

Oron har funnits sedan Kina 2007 sprängde en av sina egna satelliter för att se hur det kunde störa kommunikationsnätet på jorden.

Kinas utrikesministerium sade dock i samband med dagens uppskjutning att landets rymdprogram handlar om att ”skapa möjligheter för hela mänskligheten att på ett fredlig och givande vis använda rymden”.

Liksom inom många andra områden har utvecklingen av Kinas rymdprogram gått med rasande fart.

Det var först 2003 som landet skickade upp sin första man i rymden – Yang Liwei (杨利伟) i farkosten Shenzhou-5 (神舟五号).

Förutom en månlandning finns även planer på turer till planeten mars, såväl obemannade (tidigast år 2014) som bemannade (tidigast år 2040).

Relaterat: DN, SvD, GP, NyTeknik

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article