I veckan har tre stränga domar fallit efter att en tibetansk munk 16 mars i år satte eld på sig själv, i en protest mot ”Kinas intolerans mot tibetansk buddism”.
Enligt kinesiska myndigheter avled munken därför att hans kamrater tog med honom tillbaka in i det då belägrade klostret, och därmed omöjliggjorde munkens behov av omedelbar vård.
Tre munkar har under den senaste veckan stått till svars för detta i kinesisk domstol.
Den första munken tilldömdes 11 års fängelse, i en rättegång som enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua tog mindre än en dag.
Efter nya snabba rättegångar blev också i dag klart att de andra två munkarna ska spendera 10 respektive 13 år i fängelse.
Utländska journalister fick inte medverka vid rättegången, och Xinhua menar att de två enligt domstolen ”genom en komplott som instiftade och assisterade självtändningen [av den avlidne munken], och därmed orsakade hans död”.
Munken som dog var 16 år, och togs till sjukhus efter bara 11 timmar vid det belägrade klostret.
Omständigheterna kring hans död är fortfarande oklara, eftersom området där protesterna ägde rum var avspärrat.
Klart är att ett kloster i regionen Aba – på gränsen mellan Sichuan (四川) och Tibet (西藏) – stormades och belägrades i april i år.
Jag skrev en lägre artikel om det här på bulletinen den 17 april.
Än i dag är klostret belägrat av säkerhetsstyrkor, och lite eller ingen information går att få om de minst 300 munkar som tidigare fanns där.
Kina nekade i juni FN:s krav på att tillhandahålla information om vart munkarna hölls, och sade endast att de genomgår ”laglig utbildning”.
Liknande oroligheter äger ofta rum i området Aba, där munkarna i regel är lojala mot Dalai Lama, som styr en exilregering från Indien sedan flykten från Kina 1959.
De hårda domarna har väckt en del reaktioner från omvärlden – bland annat USA:s utrikesdepartement har uttryckt sin oro och tvivel om att allt skett i enighet med lagen.