Kinas nyhetsbyrå: Cameron ”erkänner” bristerna med fritt internet

Storbritanniens premiärminister David Cameron förklarade i går att han överväger begränsa användningen av internet och därmed även yttrandefriheten i sitt land.

Detta med anledning av att sociala medier – främst Facebook, Twitter och Blackberry Messenger – misstänkts ha använts av de tusentals människor som gjort sig skyldiga till bränder och plundringar på Storbritanniens gator den senaste veckan.

David Cameron sade i går att han ”tillsammans med polis och säkerhetstjänst” undersöker möjligheterna att ”stoppa folk från att kommunicera via dessa medel då vi vet att de sysslar med våld och kriminalitet”.

Som väntat väckte uttalandet snabbt reaktioner, inte minst i Kina. Statliga nyhetsbyrån Xinhua publicerade i dag en artikel som konstaterar att Storbritannien gjort en total vändom i frågan om att övervaka internet.

Den brittiska regeringen har alltid förespråkat total frihet på internet, menar Xinhua, och citerar ett tal av David Cameron i Kuwait i februari i år:

”Yttrandefrihet ska respekteras lika mycket på Tahir-torget som på Trafalgar Square”, sade han då.

Xinhua konstaterar nu att David Cameron ”lärt sig en hård läxa genom bittra erfarenheter”, och att den brittiska regeringen nu ”till slut insett” att det behövs en balans mellan frihet och övervakning av sociala medier.

Nyhetsbyrån menar att Cameron ”erkände” detta, då han sade: ”Fritt informationsflöde kan användas till gott, men även till ont. Och när folk använder sociala medier i våldssyfte så måste vi stoppa dem”.

Man ifrågasätter varför ”västerländska ledare” beskyller andra länder för övervakning, och sedan tar för givet att de själva kan ta kontroll över internet.

Som en avslutning konstaterar Xinhua att internet är ett tveeggat svärd som hugger i båda riktningar: ”För allmänhetens skull är proper övervakning av internet laglig och nödvändig”.

David Cameron får i dag kritik för sina ord i ett oräkneligt antal tidningar – inte minst i de brittiska.

Och det är fler som gör den liknelse som Xinhua rör vid.

”Om Storbritanniens regering inför restriktioner på internet som svar på upplopp, vad skiljer dem då från tyrannerna i arabvärlden och Kina?”, frågar sig en kolumnist i The Guardian.

”I panik över sociala medier, sluter sig Mr Cameron till envåldshärskarna”, menar The Globe and Mail.

Det kommer bli väldigt svårt för västerländska politiker att förklara för Kina hur man samtidigt kan kritisera dem för internetcensur, och sedan ägna sig åt samma sak själv.

Och eftersom det här finns en (o)vana att klumpa ihop olika mindre länder i Europa, kommer David Camerons ord leda till att västerländska representanter i framtiden kommer få väldigt lite gehör för krav om yttrandefrihet och ett internet fritt från censur i Kina.

UPPDATERING: Även statliga Global Times publicerar i dag en ledare om David Camerons uttalande. Innehållet är mycket likt Xinhua, och i slutet av artikeln drar man samma slutsats:

As for China, advocates of an unlimited development of the Internet should think twice about their original ideas.

On the Internet, there is no lack of posts and articles that incite public violence. They will cause tremendous damage once they are tweeted without control. At that time, all governments will have no other choice but to close down these websites and arrest those agitators.

Turbulence must lead to self-examination, otherwise it’ll lead to great peril in one’s destiny.

De myndigheter som förespråkar censur på internet har nu alltså fått vatten på kvarn.