Älskarinnor allt vanligare i ett rikare Kina

11 augusti, 2011

”Att ha en älskarinna är ungefär som att spela golf – en dyr hobby”.

Så säger en rik och sedan 20 år tillbaka gift kines inom fastighetsbranschen, som intervjuas anonymt av NY Times.

Han såg det som ”ett naturligt steg” att skaffa en ung älskarinna, efter att redan ha köpt dyra bilar och omfattande konstsamlingar.

Han spenderar över 30 000 kronor i månaden på gåvor och annat till sin älskarinna, som han oftast träffar i en helt hemlig lägenhet vilken köpts endast för detta syfte.

NY Times menar att detta bara är ett exempel på en ny trend; återkomsten av älskarinnor som statuspryl i ett allt rikare kinesiskt samhälle.

Man menar att Kina har en lång tradition av polygami som status, vilket exempelvis kan ses i att de gamla kejsarna uppmuntrades ha hundratals konkubiner.

NY Times listar sedan en rad exempel från i år på att denna tradition nu tycks ha återupplivats bland företagare, politiker och tjänstemän:

* Just vid nyår arresterades en tjänsteman i provinsen Hubei för att ha strypt en av sina älskarinnor och dumpat hennes döda kropp i en flod. Hon var gravid med hans tvillingar och krävde giftermål eller en större summa pengar.

* I februari i år avskedades landets 58-åriga järnvägsminister för att ha förskingrat väl över en miljard kronor. Dessutom läckte propagandadepartementets hemliga order till media ut: ”Ingen media får skriva om att järnvägsministern haft 18 älskarinnor”.

* Någon månad tidigare dömdes en partitjänsteman i provinsen Guangdong till döden för att ha förskingrat tiotals miljoner kronor, genom att bland annat köpa nya bilar till en älskarinna.

* I Juli i år avrättades vice-borgmästaren i den rika mångmiljonstaden Hangzhou. Han hade förskingrat omkring 200 miljoner kronor, och blev också känd som ”mycket Xu”, för att han haft ”dussintals älskarinnor”.

Fenomenet har blivit besvärligt för myndigheterna, då de fall som nystas upp sprider sig fort på internet och är källa till stort missnöje bland Kinas invånare.

De finns därför knappt någon statistik i frågan, men NY Times citerar landets högsta åklagare 2007 säga att ”90 procent av landets högsta tjänstemän som fällts för korruption de senaste åren, har också haft älskarinnor”.

Högsta domstolen överväger nu ett lagförslag för att försvåra denna typ av relationer för båda parter.

Älskarinnorna ska då inte ha någon laglig rätt till pengar, egendom eller kompensation då fall likt dessa går till domstol.

Männen i fråga ska heller inte ha någon rätt att kräva tillbaka pengar eller egendomar som tidigare givits bort till älskarinnorna.

Lokala myndigheter har också gripit in på sina egna vis; i Guangdong med start denna höst kommer alla flickor på mellanstadiet få en kurs i ”självkänsla, självförtroende, samt ökad tillit på sig själv och förbättring av egen karaktär”.

I Peking tidigare i år stängde polisen en skola som lovade att presentera sina elever för ”rika beundrare”, som skulle innebära en ”extra årsinkomst” på upp till över en halv miljon kronor.

Att skolor ger liknande löften är inte ovanligt i Kina, vilket har gett upphov till termen ”college concubine agency”.

NY Times intervjuar även en advokat i Peking, som menar att ”Kinas elit, inklusive domare och politiska tjänstemän, har ingen större önskan att ändra på situationen”.

”De har älskarinnor själva, så det ligger i deras eget intresse att försämra älskarinnornas rättigheter”, menar advokaten.

Han startade en internetsida 2006 där han erbjöd rättslig hjälp och rådgivning för älskarinnor.

Efter att snabbt ha fått över 600 svar stängdes sidan ner.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 774 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article