Tänkte uppdatera två nyheter som tidigare tagits upp här på Kinamedia. Till att börja med har statlig media ifrågasatt detaljerna kring de nya tuffa restriktionerna av internet i Peking, som jag skrev om förra veckan.
Global Times frågar sig om den mjukvara som polisen vill påtvinga ägare till kaféer och restauranger i själva verket är laglig.
Anledningen ska vara att företaget som tagit fram mjukvaran har uppkommit efter investeringar ”i Hongkong, Macao eller Taiwan” och räknas då i detta avseende som ett utländskt företag.
Av säkerhetsskäl får sådana företag inte vara involverade i att kontrollera personliga nätverk, enligt regelverket från den myndighet som ska skydda kinesiska statshemligheter.
Många spekulerar i vad detta egentligen innebär, men då statlig media tar upp detta problem innebär det rimligtvis att förändringar måste ske innan (eller om) detta system tas i bruk.
Det också vara ett mindre pinsamt sätt att avvisa ett förslag som polisen kom med, och som har väckt stora protester bland allmänheten.
Samma mönster kunde ses då jätteprojektet med ett nationellt internetfilter kallat Green Dam lades på hyllan 2009.
Skrev tidigare i veckan också om våldsdåden i staden Kashgar (喀什), provinsen Xinjiang (新疆). Situationen har förvärrats sedan de kinesiska myndigheterna återigen valt att sätta hårt mot hårt.
Den lilla staden Kashgar såg under helgen två våldsdåd: Under lördagen kapades en lastbil av två män som sedan körde in den i en folkmassa och anföll förbipasserande med kniv, och under söndagen satte en handfull män eld på en restaurang.
Dödssiffran skrevs till minst 19, då polisen jagade efter och sköt ihjäl minst fyra misstänkta på plats.
Minst 100 muslimska uigirer ska ha arresterats under helgen. Det ska nu råda undantagstillstånd i Kashgar, med stängda affärer och patrullerande kravallpolis på gatorna.
Kinesiska myndigheter upprepar sin tro att gärningsmännen tränats av en terroristgrupp vid namn East-Turkestan-Islamic-Movement, som är baserade i Pakistan och slåss för ett självständigt Xinjiang.
En av gärningsmännen ska även ha erkänt detta, vilket det dock inte framförts några bevis på.
Statlig media har också hittat en imam från Xinjiang att citera, som säger att ”terrorism, separatism och extremism inte hör hemma bland muslimerna i Kashgar och Xinjiang”, och att dessa krafter inte ska få störa relationen mellan uigurer och majoritetsgruppen Han-kineser, som bygger på ett ömsesidigt beroende.
En annan nyhet värd att uppmärksamma är elektroniktillverkaren Foxconns planer på att ersätta stora delar av sin dryga miljon kinesiska arbetare med robotar.
Foxconn, som gör Apples produkter, är en av Kinas största arbetsgivare och har cirka 500 000 anställda vid en enda jättefabrik i staden Shenzhen (深圳).
Företaget har dock drabbats av en rad självmord bland sina anställda, vilket enligt många beror på odrägliga arbetsvillkor.
Minst 16 anställda tog livet av sig i fjol, och även i år har självmorden fortsatt, om än i något långsammare takt.
Nu då de kinesiska arbetarnas löner behöver höjas, tycker Foxconn alltså att det blir för dyrt. Man planerar installera 300 000 robotar under nästa år, och en miljon robotar inom tre år
Bra läsning från Economist: ”Foxconn: Robots don’t complain or die”.