Kinas senaste kopia: Falsk Ikea-affär på fyra våningar

Montreal Gazette uppmärksammar hur ett kinesiskt möbelvaruhus vid namn ”11 Furniture” utgör en fyra våningar hög och 10 000 kvadratmeter stor uppenbar kopia av Ikea.

Affären – belägen i den sydkinesiska staden Kunming (昆明) – är blågul i färgen, har en matsal i minimal design och till och med likadana små blyertspennor som kunderna kan anteckna inköpen med.

Ägaren till 11 Furniture gick inte att nå för en kommentar, och de anställda sade sig bara vara intresserade av att ge bästa möjliga service, och inte svara på frågor angående copyright.

Ikea har varit relativt långsamma med sin etablering på Kinas jättemarknad; här finns endast nio butiker, vilket är en mer än i Polen och två mer än Schweiz.

I en mångmiljonstad som Kunming finns ännu ingen Ikea-affär, och 11 Furniture kan därmed rida på konceptet att påminna om den svenska möbeljätten.

En lokalinvånare som intervjuas i artikeln sade att hon först tänkt frakta Ikea-möbler till sitt hem från Peking eller Shanghai, men nu ändrat sig eftersom ”det är lättare att gå hit”.

Butiken på bilden ovan är äkta…

Ikea sade till Reuters att de har ett stort team som arbetar globalt med frågor relaterade till copyright.

Men frågan är vart de ska vända sig. Butiker som är ”inspirerade” av märken eller koncept är ett mycket vanligt fenomen i Kina; se exempelvis denna roliga bildsamling.

Montreal Gazette påpekar att det visserligen finns en lag i Kina som förbjuder företag att ”kopiera utseende och känsla” av andra affärer.

Men då måste detta varumärke registreras i Kina, och även då hålls lagen efter mycket dåligt.

En intervjuad västerländsk advokat säger att domstolarna i Kina inte har tillräcklig makt för att se till att deras beslut verkställs, och att myndigheterna ”ibland träder in, ibland inte”.

Alla som någonsin varit på en turistmarknad i någon av Kinas större städer vet att kopiorna där flödar ganska så fritt. Regelverket sägs vara ännu slappare ute i de mindre städerna.

…men denna bild är tagen inne i Kunmings inte fullt så originella butik ”11 Furniture”.

Det var också i Kunming som en amerikansk bloggare tidigare i juli upptäckte en helt fejkad Apple-butik, komplett med logotype och anställda klädda i blå Apple-kläder.

Hon fotograferade butiken och lade ut bilderna på internet. Efter en utredning visade det sig att inte bara denna butik, utan ytterligare en till likadan i samma stad, helt saknade licens och tvingades stänga.

Montreal Gazette såg även fyra Nike-butiker på en enda gata i Kunming, och kunde efter ett telefonsamtal till Nike slå fast att åtminstone en av dem är helt falsk.

UPPDATERING: Se ett bildspel med 14 bilder inifrån den falska Ikea-butiken.

Vill du ha fler nyheter likt dessa? Följ InBeijing på Twitter, gilla InBeijing på Facebook och prenumerera på InBeijing via RSS eller mail.

Relaterat: E24, DN, Affärsvärlden