Nya tuffa restriktioner av internet i Peking

27 juli, 2011

Denna vecka har flera medier skrivit om hur myndigheterna i Peking nu tvingar restaurang- och kaféägare att installera en mjukvara i sin router som identifierar de som surfar på internet.

Gratis wi-fi erbjuds gratis på nästan alla kaféer i Peking, varifrån det går att använda internet utan att bli identifierad som enskild användare.

Det ska det alltså nu bli ändring på, då ägare ägare till platser som erbjuder wi-fi nu måste köpa ett program av myndigheterna för motsvarande 20 000 kronor.

Alternativet är att böta en nästan lika stor summa och riskera att bli av med serveringstillståndet.

Tilltagets anledning sägs vara att ”kriminella använder sig av internet på dessa platser för utpressning, smuggling, spel om pengar samt spridning av felaktig information och datavirus”.

Många misstänker dock givetvis att åtgärden främst syftar till att skärpa censuren på internet, och stänga ännu en dörr för de som via internet avser att anonymt förmedla åsikter som inte faller samman med regeringens.

Sedan länge har de som hyr en stationär dator vid något av Kinas tusentals internetkaféer behövt visa up id-kort för att styrka sin person och föras in i registret.

Hur det än må vara med anledningen, så har den nya policyn mötts av stor kritik, och kommer slå hårt främst mot ägare till mindre kaféer.

”Från allmänhetens perspektiv är detta orättvist. Det är bara ett vis att stärka kontrollen över informationsflödet”, säger en kaféägare till NY Times.

Av flera tillfrågade ägare säger sig ingen vara beredd att installera den nya mjukvaran.

Många har valt att helt enkelt stänga ner sin router, och inte längre erbjuda internet till kunderna.

En bokhandlare sade att hon ”vägrar vara en del av det orwellianska övervakningssystem som tvingar kunderna att avslöja sin identitet för en regering som vill kartlägga hur internet används”.

Intäkterna har i vissa fall snabbt minskat med en tredjedel då internet stängts av.

Andra vägrar stänga av sin fria wi-fi och menar att de endast kan tänka sig att installera mjukvaran om den är gratis.

Peking är stort och nya lagar tar tid att genomföra. Många hoppas att dessa bestämmelser kan komma att revideras, just som var fallet med det nationella datafiltret kallat ”Green Dam”, som skulle reglera innehållet på internet i hela Kina, men stoppades efter omfattande protester.

Kina har redan några av världens tuffaste internetrestriktioner, och bara under förra året blockerades över en miljon sidor. Inlägg på bloggar och twitter tas också ofta bort om de innehåller känsliga ord.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 774 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article