Även armén svälter i Nordkorea

29 juni, 2011

I måndags dök det på internet upp utsmugglat videomaterial från Nordkorea, som visade på en försvårad matsituation i landet.

Barn driver omkring på gatorna och tigger, men det rapporteras även att den alltid så prioriterade armén nu lider av matbrist, vilket i så fall skulle vara första gången någonsin.

En ung kadett vid armén säger i videon att ”alla är svaga”, och att 50 av 100 män i hans trupp är undernärda.

Videomaterialet är – med livet som insats – utsmugglat av en nordkorean som tränats av en japansk redaktör för ett magasin som skriver specifikt om Nordkorea.

Det ska ha tagit månader att samla ihop materialet, som också innehåller scener från en torgmarknad där försäljare tvingas skänka ris till armén, samt byggnationen av en ny privat järnväg åt Kim Jong-un, son till Nordkoreas diktator och enligt många landets nya ledare.

Filmsnutten dök först upp på Australian Broadcasting Corporations hemsida, men togs sedan bort på grund av copyright.

Jag märkte dock under kvällen att precis samma filmsnutt fortfarande ligger kvar i botten av denna bloggpost på Washington Post.

I går kom också uppgifter från biståndsarbetare att matransonerna i Nordkorea minskat dramatiskt.

På vissa ställen i landet förväntas folk överleva på 150 gram mat dagligen; en halvering jämfört med 18 månader tidigare.

Biståndsarbetaren säger att hon ser fler undernärda barn nu, och ”fler människor på kullar och fält, som letar rötter, gräs och örter”.

Hon frågar sig när situationen kommer ändras ”från kronisk undernäring till akut undernäring”.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.