Statliga Invest Sweden ljuger om Kina i sin årsredovisning

14 juni, 2011

Invest Sweden är en statlig myndighet under UD, som varje år får 60 miljoner kronor från staten för att främja utländska investeringar i Sverige.

SVD Näringsliv har under veckan kunnat avslöja att myndigheten farit med osanning genom fantasisiffror och rena lögner, angående såväl sin egen roll i kinesiska investeringar samt hur många svenska jobb de skapat.

Tydligaste exemplet är Geelys investering i Volvo, som enligt Invest Sweden har skapat 400 nya jobb i Sverige.

Då SVD kontaktar Volvo visar det sig att siffran är mycket lägre:

”Det faktum att vi fick nya ägare för Volvo 2010 skapade i sig inte några nya jobb här. Vi vet inte riktigt vad Invest Sweden syftar på när man talar om 400 nya jobb”, säger Per-Åke Fröberg som är press- och talesman för Volvo.

SVD åter hör av sig till Invest Sweden menar pressinformatör Lotta Hammar att den rapporterade siffran handlar om ”uppskattningar” om hur många jobb som Geelys investering kan komma att skapa i Sverige.

Generaldirektör Per-Erik Sandlund erkänner också att det som står i den statliga myndighetens årsredovisningen faktiskt ännu inte har hänt, och säger att han möjligen kommer ”uttrycka sig annorlunda framöver”.

Invest Sweden har även redovisat uppgifter som rakt av är lögn. Myndigheten anser sig exempelvis ligga bakom etableringen av en kinesisk firma för håravfallsprodukter, som de säger har skapat sju jobb i Sverige.

Men den kinesiska ägaren till firman säger till SVD att han aldrig hört talas om Invest Sweden, och har dessutom inga anställda.

Detsamma gäller en etablering av ett kinesiskt läkemedelsföretag i Huddinge. Men då SVD ringer dess vd säger han sig ”aldrig ha jobbat” med Invest Sweden.

Myndigheten säger också att de lockat China Development Bank till att ”investera” i Sverige, men även det är enligt SVD ett rent faktafel, då det enda som skett är att två av bankens representanter har sökt Stockholm.

Enligt SVD:s undersökning rör det sig om 60 svenska jobb skapat av kinesiska investeringar som Invest Sweden tar åt sig äran av.

Det är en tiondel mindre än de 600 nya jobb som anges i myndighetens egen årsredovisning, och det visar sig att uppgifter överdrivits eller hittats på i sju av tio fall.

Invest Sweden har också en historia av att dra till sig kinesiska företag som ställt till med problem, skriver SVD.

Exempelvis företaget Fanerdun, som bröt mot svenska säkerhetsregler och försökte sälja svenska medborgarskap efter att man etablerat sig i Kalmar.

Bolaget gick i konkurs och svensk domstol kopplades in. Ändå anser sig Invest Sweden ha skapat fem svenska arbetstillfällen genom Fanerdun.

Det finns många vis för ett litet exportland som Sverige att dra nytta av Kinas fantastiska ekonomiska utveckling.

Men det är sorgligt att se hur det sker genom att lata myndigheter med överbetalda tjänstemän diktar upp siffror för att få behålla statliga anslag och bra anställningsförmåner.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 771 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article