Kinas senaste matskandaler: Expolderande meloner och fisk matad med p-piller

Matskandalerna i Kina har varit oroande många den senaste tiden. Förra månaden skrev jag ett inlägg om bland annat radioaktiva grönsaker, självlysande fläskkött och återanvändning av bröd.

Bland de senaste fallen ingår omkring 115 hektar av exploderande vattenmeloner i en stad i provinsen Jiangsu (江苏) , sedan jordbrukare där injicerat överdoser av tillväxtkemikalier i melonerna samtidigt som det regnade.

Användningen av en rad kemikalier tros vara utbredd, och många av de vattenmeloner som sålts på sistone har varit missformade och med vita kärnor istället för svarta.

The Guardian citerar jordbrukare som menar att kemikalierna kan göra melonerna redo för skörd två veckor i förtid och dessutom få dem att bli 20 procent större.

Än värre, tidigare i maj, rapporterades det om hur fiskfarmare på flera ställen i Kina matar sina fiskar med antibiotika och p-piller.

P-piller ska hjälpa fiskarna att växa fortare, och göra dem ”redo för marknaden inom tre till fyra månader, i stället för ett halvår”.

Antibiotikan är enligt rapporter än vanligare. På grund av förorenat vatten och extremt trånga utrymmen, blir fisken vid dessa farmer ofta sjuk, och måste matas med stora mängder antibiotika för att inte dö.

Händelserna har noterats av Kinas myndigheter, som säger sig öka insatserna för att råda bot på problemet. Bland annat ska tjänstemän få betyg i ”hur väl de skyddar folkets mat”, skriver Folkets Dagblad.

Det hela har faktiskt inneburit en ökad frihet för de kinesisk medierna att företa sig grävande och undersökande journalistik, i en omfattning som de vanligtvis inte har tillåtelse att göra.

Exempelvis rapporterade Folkets Dagblad i dag om hur chilipeppar vid en marknad i Peking gör vattnet rött då de tvättas. De var egentligen peppar av lägre kvalité, som färgats röda för att säljas till ett högre pris.

Relaterat: Expressen