Kinas myndigheter hotar lägga ut övervakningsfilmer på internet

2 maj, 2011

Bloggen ”China. Hope. Live.” uppmärksammar i dag en lapp i Tianjin, som hotar invånare i ett bostadsområde att de filmas av övervakningskameror. Texten översätts till:

Varning: Ovanför till sidan finns en kamera. Vid urinering eller avföring kommer videon laddas upp på internet för beskådning!

Det kan ses som en vidareutveckling av den ”skamlista” som uppkom i staden Wuhan tidigare i år, där ”ociviliserade medborgare” hängs ut med namn och i vissa fall bild i jättestadens lokaltidning.

För att hamna på listan räcker det att parkera fel eller korsa gatan på ett slarvigt vis. En ny lista ska komma varje vecka, och bilderna har även visats av andra medier och en tv-station.

Övervakningshysterin i Kina har nått nytt höjder under de senaste åren. I mars i år beslutades det att över 4,5 miljarder kronor ska satsas på att sätta upp 200 000 nya övervakningskameror i staden Chongqing, vars totala antal då blir 510 000 stycken.

Peking och Shanghai tillsammans redan förfogar över fler än tre miljoner övervakningskameror. I hela Kina finns cirka sju miljoner övervakningskameror, och ytterligare åtta miljoner ska upp till år 2015, vilket alltså får det totala antalet att bli femton miljoner.

I mars beslutades även att Peking kommer införa bevakning inom den kulturella sektorn, enligt statliga Global Times. Videokameror ska in i bland annat teatrar, biosalonger, konserthallar och karaokerum.

Det planeras också ett system för att övervaka aktiviteten bland alla tiotals miljoner mobiltelefoner i Peking. Det ska då bli möjligt att se all trafik och även lokalisera användaren geografiskt.

Det sparas inte på utgifterna då det gäller den interna säkerheten i Kina. Då den nya budgeten drogs upp i mars i år, gick nästan 600 miljarder kronor till ”områden relaterade till lag och ordning”. Det är mer än hela försvarsbudgeten, skriver The Economist.

Kina spenderar alltså mer pengar på att bemöta hot inom landet, än på hot från andra länder.

Utländska företag ser stora affärsmöjligheter i denna utveckling, och en del av kamerorna på Himmelska fridens torg kommer från svenska Axis.

Satsningen på övervakning har väckt blandade känslor på internet. Många har kommenterat att de nu känner sig säkrare, och tror att alla kameror kan tjäna ett gott syfte.

Andra upplever det som integritetskränkande, och en kritisk inställning kan ses genom text och följande kommentarer i detta inlägg på ChinaGeeks.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 768 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article