Höjda mat- och bensinpriser hotar hela Asiens tillväxt

En uppsjö av medier återger i dag budskapet i en ny rapport från Asia Development Bank, som varnar för att höjda priser på bensin och mat hotar hela Asiens tillväxt.

I flera asiatiska länder har matpriserna stigit med över 10 procent på ett år, och råoljan noterade i mars sitt högsta pris på 31 månader.

Rapporten menar att Asiens tillväxt för 2011 kan reduceras med 1,5 procent om matens prisökning fortsätter. Tiotals miljoner asiater riskerar då hamna under gränsen för fattigdom.

Detta då många fattiga familjer i Asien redan spenderar över hälften av inkomsten på mat, och vid en ytterligare ökning måste avstå från exempelvis sjukvård och utbildning, konstaterar Asia Developement Banks chefsekonom Changyong Rhee.

Han lägger till att denna utveckling skulle få stora delar av Asiens tidigare utveckling att vara förgäves. Stiger matpriserna med 10 procent skulle omkring 64 miljoner asiater under den gränsen.

Det varnas också för att matpriserna kommer vara instabila den närmaste framtiden.

Förutom dåliga väderförhållanden, har en svag dollar och stigande bränslekostnader inneburit att maten blivit allt dyrare för konsumenterna.

Många länder har därför hindrat export av inhemsk producerad mat, vilket ytterligare förvärrar situationen. Vad som i stället bör göras är stora investeringar i jordbrukets infrastruktur och lagerlokaler, för att sänka omkostnader och bättre kunna kontrollera priserna.

Rapporten heter Global Food Price Inflation and Developing Asia och kan laddas ner gratis här.