Tusentals munkar drabbar samman med polis vid kinesiskt kloster

17 april, 2011

Det pågår en ”stand-off” mellan 2 500 munkar och polis vid ett kloster i södra Kina, enligt bland annat BBC och The Guardian. Oro uttrycks från flera håll för att utgången kan bli våldsam.

Oroligheterna vid klostret k-i-r-t-i i provinsen Sichuan (四川) började redan 16 mars, efter att en munk satt eld på sig själv. Enligt källor vid klostret ska polisen ha slagit ihjäl munken i stället för att släcka elden.

Polisen menar i stället att munken dog för att han togs tillbaka till klostret efter händelsen och därmed vägrades omedelbar vård.

Ett par dagar efter incidenten spärrades klostret av och lokala myndigheter startade en kampanj av ”patriotisk utbildning” för munkarna. En rad av klostrets medlemmar frihetsberövades, inklusive bror och far till den avlidne munken.

Sedan dess har flera demonstrationer mot myndigheterna ägt rum bland befolkningen, och BBC citerar rapporter om en ökad kinesisk militär närvaro vid området.

Nu befinner sig 2 500 munkar inspärrade i klostret, och enligt rapporter som citeras i The Guardian planerar myndigheterna att tvångsförflytta dessa för att påtvinga dem patriotisk utbildning.

Civilbefolkningen i området – som till stor del är tibetaner – uppges skydda klostret. Säkerhetsstyrkor ska ha misshandlat civila och släppt löst hundar för att ta sig fram till byggnaden.

Enligt uppgifter från myndigheterna fick civilbefolkningen i fredags leverera mat till klostret, för första gången på nästan en månad, och samtal har inletts mellan de båda parterna.

Efter att de inlästa munkarna velat ha dialog, fick femton av dem tala med den lokala myndigheten för religiösa frågor.

The Guardian understryker svårigheten att ta reda på fakta. Statlig engelskspråkig media har inte alls nämnt situationen, och de lokala myndigheterna förnekar att något utöver det normala alls äger rum.

Taleskvinnan för Kinas utrikesdepartement svarade inte på frågor om klostret vid en allmän presskonferens med utländska reportrar i torsdags, och hänvisade i stället till fakta om hur centralregeringens närvaro bidragit till en högre levnadsstandard för tibetaner.

Rapporterna kommer främst från organisationer och intervjuer med individer som flytt området.

Situationen har dock fått USA att kontakta ledarna i Peking och uppmana till en fredlig lösning. Samtidigt rådde d-a-l-a-i l-a-m-a under gårdagen återhållsamhet hos båda parterna.

I ett meddelande på sin hemsida, säger laman att en situationen kan få ”katastrofala konsekvenser” – inte bara för munkarna i klostret, utan även för områdets civilbefolkning i stort – om den eskalerar.

Han varnar alla tibetaner i området för att göra något som myndigheterna kan använda som anledning för att ytterligare förtrycka dem, enligt AFP.

AFP lägger till att missnöjet bland civila tibetaner är stort, då många anser att centralregeringen försöker utarma deras språk, kultur och tro.

Det ledde 2008 till omfattande demonstrationer i den tibetanska huvudstaden Lhasa med omnejd, där 19 personer miste livet enligt kinesiska myndigheter, men närmare hundra enligt den tibetanska exilregering som d-a-l-a-i l-a-m-a leder från Indien.

Sedan dess har stor delar av området beskrivits som en krutdurk, och myndigheterna stoppade i början av mars alla turistresor till regionen, då nya protester potentiellt kunde äga rum på årsdagen för händelserna 2008.

Under söndagen har det varit nästan helt tyst i internationell media om händelseutvecklingen vid klostret, vilket med största sannolikhet betyder att dödläget består.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 768 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article