Den senaste tiden har flera skandaler rörande matsäkerhet avslöjats i Kina, och ställt till med folkstorm på internet.
I nordvästra provinsen Gansu (甘肃) förgiftades mjölk med nitrit, som ledde till tre spädbarns död i början av april. Enligt statlig media förgiftades mjölken med flit av två personer som låg i fejd med mjölkproducenten.
Förutom de avlidna spädbarnen tvingades 39 personer uppsöka sjukhus efter att ha druckit mjölken, som såldes direkt från tillverkaren till kunder utan några säkerhetskontroller från myndigheternas sida.
”Jag visste att lokalt framställd mjölk saknar kontroller, men jag hade inget annat val [än att köpa lokal mjölk]”, sade mamman till ett av de förgiftade spädbarnen till nyhetsbyrån Xinhua.
Tidigare i veckan avslöjades hälsofarliga rutiner vid ett företag i Shanghai som tillverkar det i Kina så populära ångkokta brödet mantou (馒头).
Ett reportageteam vid statliga CCTV smygfilmade inne i lokalerna för tillverkning, och visade att:
* Gamla bröd som inte sålts kastades tillbaka i mixern där ”nytt” bröd bakades
* Sötningsmedlet cyklamat och konserveringsmedlet kaliumsorbat lades till som ingredienser utan att listas
* Bröd som uppgavs vara smaksatta med majs var i själva verket bara färgade gula
* Kemikalier mättes inte upp, utan tillsates ”efter känsla och uppskattning”
* Inga handskar användes under tillverkningsprocessen
Företaget i fråga är en av de större tillverkarna av mantou i Shanghai, och tillverkar dagligen 30 000 bröd som skickas ut till 400 affärer i staden.
I april i Shanghai upptäckte också en husmoder till sin förfäran hur det fläskkött hon köpt lyste blått i mörkret. Ända från badrummet såg hon på kvällen ett blått sken från köket, vilket kom från det redan tillredda köttet som skulle ätas nästa dag.
Matexperter säger att ljusskenet beror på bakterier, och att köttet inte testats innan det kommit till butiken. Det ska vara ”säkert att äta efter kokning eller uppvärmning”, men familjen i fråga avstod.
Andra tveksamheter under de senaste månaderna innefattar falskt vin med kemikalier i, radioaktiva grönsaker och ris förgiftat av kadmium, som jag tidigare skrivit en längre artikel om.
I december länkade jag också till och sammanfattade kort en lista över förra årets mat- och hälsoskandaler i Kina.
Stormen av protester på internet rör inte bara själva osäkerheten, utan också bristen på kontroller samt faktumet att det sällan är myndigheterna som avslöjar skandalerna.
I färskt minne finns mjölkskandalen 2008, där myndigheter hjälpte till att mörka faror och omfattning av den mjölk hade förgiftats med melamin för att öka proteinhalten. Sex barn omkom då, och minst 300 000 fick uppsöka sjukhus.
Även nu, två år efteråt, så upptäcks de ångkokta bröden av media, och det blåa fläskköttet först av konsumenten.
ChinaGeeks fördjupar sig i ämnet, och översätter även några kommentarer av kinesiska internetanvändare på Sina Weibo (新浪微波), Kinas motsvarighet till Twitter.
Richard McGregor skriver i sin bok The Party (2010) en hel del om den bristande matsäkerheten i Kina.
Han jämför situationen i Kina i dag med den i väst för något århundrade sedan: ”myndigheternas regulatorer har ingen chans att hålla jämn takt med den rikedom, miljöförstöring och korruption” som Kinas snabba ekonomiska utveckling nu för med sig.