Från och med gårdagen (fredag), stoppar kinesiska myndigheter importen av livsmedel, matvaror och foder från tolv olika områden i Japan. Orsaken är rädsla för strålning, uppger Reuters.
Ursprungligen stoppade Kina importen av ovanstående varor från fem områden i Japan, nu utökas alltså förbudet till att omfatta tolv områden.
Exportörer från andra japanska områden än de förbjudna ska, enligt Kinas nyhetsbyrå Xinhua, uppvisa dokument från japanska myndigheter och genomgå tester innan varorna tas in till Kina.
Kinesiska myndigheter har också krävt av lokala myndigheter i landet att noggrant testa japanska produkter, och uppföra ett slags spårsystem genom att märka varorna med bland annat datum, antal dagar i varuhyllan och kontaktuppgifter till såväl importör som exportör.
Det är oklart om det är någon särskild information eller händelse fått myndigheterna att utöka importförbudet, då blott en rädsla för radioaktivitet uppges som anledning.
NY Times skriver dock i dag att kärnkraftsexperter, reglerare och politiker fortfarande är oense om hur stor fara kärnkraftverket i Fukushima fortfarande utgör.
Bristen på data sägs göra situationen svårbedömd, då vissa områden inne i reaktorerna fortfarande är för farliga att gå nära, och flera mätinstrument är ur funktion.
Japanska tjänstemän tonar ner faran, samtidigt som flera utländska experter misstänker att situationen är värre än vad de japanska myndigheterna uppger, enligt NY Times.
De olika uppfattningarna kan också ses genom att USA uppmanar sina invånare i Japan att hålla sig cirka 80 kilometer från kärnkraftverket, medan japanska myndigheter nöjer sig med en rekommendation på 20 kilometer.
Japanska myndigheter anklagar samtidigt utländsk media för att överdriva situationen, och därmed skada den japanska exportindustrin.
Det kinesiska förbudet omfattar nu följande områden: Tokyo, Fukujima, Gunma, Ibaraki, Miyagi, Niigata, Nagano, Saitama, Yamagata, Yamanashi, Chiba och Tochigi.