Kina har i dag tagit sig för att avrätta tre filippinier dömda för drogsmuggling. Det offentliggjordes i dag av Filippinernas vice-president, och skedde efter att Kina nekat förfrågan om nåd, skriver BBC.
De två männen och en kvinna greps 2008 vid skilda platser och bar på minst 4 kilo heroin vardera.
Det var första gången filippinska drogsmugglare avrättades i Kina – ett orosmoment för 72 andra filippinska fångar som sitter i kinesiska fängelser dömda till döden för samma brott.
Fallet har uppmärksammats på hög nivå, då Filippinernas regering bett Peking att avstå avrättningarna, och landets vice-president så sent som i går skrev ett brev till Kinas president Hu Jintao med samma budskap.
I Filippinerna har allmänheten hållit mässor och bett, fortfarande hävdandes de dömdas oskyldighet, skriver NY Times.
Det ska enligt myndigheterna i Filippinerna finnas bevis för att åtminstone en av de dömda har använts som drogkurir, och inte själva varit med och arrangerat handeln som sådan.
Kinesiska myndigheter sade dock att domarna fallit i enhet med lagen, och att rättvisa måste skipas.
De avrättade fick möjlighet att se sina familjer innan straffet utmättes, och enligt NY Times berättade de anhöriga till kvinnan att hon var helt ovetande om vad som vad på gång.
De dömda fick nämligen inte veta datumet för avrättningen innan den skedde.
Amnesty International kom tidigare i veckan med en rapport angående antalet avrättningar i länder världen över.
Här kan ses grafik, som visar siffrorna för fjolåret; 252 avrättade i Iran, 60 i Nordkorea, 53 i Jemen och 46 i USA.
Det finns ingen officiell siffra för Kina, men Amnesty uppskattar landets avrättningar till ”tusentals, fler än resten av alla världens länder tillsammans”.
Då har ändå Kina infört flera begränsningar av dödsstraffet under senare år. I februari i år beslutades det om att tretton brott som tidigare varit belagda med dödsstraff inte längre ska vara det. Dessa innefattar:
* Smuggling av antikviteter
* Smuggling av värdefulla metaller
* Smuggling av sällsynta djur och djurprodukter
* ”Annan smuggling”
* Kvittobedrägeri
* Förfalskning av ekonomiska dokument
* Kreditbedrägeri
* Skapande av falska momskvitton för återbäring
* Sälja förfalskad moms
* Utlärning av kriminella metoder
* Stöld av antika kulturella artefakter
* Stöld av fossiler
* ”Annan stöld”
Efter lagändringen finns 55 brott kvar som i Kina kan leda till avrättning. En annan åtgärd togs 2007, då det blev klart att alla dödsstraff skulle ses över av Kinas högsta domstol. Tidigare riskerade man bli dömd till döden i den lokala rättssalen, utan möjlighet av överklaga.
Dödsstraffet har dock i Kina fortfarande stöd hos en stor majoritet av befolkningen.
Då det gäller avrättningar i förhållande till folkmängd, är det många länder som använder detta straff till en högre frekvens än Kina.