Kina nekar till att ha stört Gmail

Tidigare i dag skrev jag om hur Google beskyller Kinas myndigheter för delvis blockera Gmail. Kina slår ifrån sig anklagelserna: ”Beskyllningen är oacceptabel”, sade utrikesministeriets talkvinna Jiang Yu vid en presskonferens under eftermiddagen.

Hon vägrade sedan att ytterligare kommentera frågan, och hänvisade i stället till ministeriets informationskontor ”för svar på tekniska frågor”.

Varken ministeriet för handel eller industri ska ha svarat på de frågor som The Guardian faxat in.

I Googles uttalande, som kom i går, menar företaget att kinesiska myndigheter avsiktligt stör Gmail på ett vis som får det att se ut som att problemet är Googles eget, och inte en delvis blockering från regeringen här.

Ett syfte kan vara att få användare att byta Gmail mot någon av de inhemska e-postklienterna, som är lättare att kontrollera och läsa av för myndigheterna.

Sedan det genom internet uppmanats till protester i Kina varje söndag sedan början av mars, har kontroll och censur på internet hårdnat betydligt.

Många användare har upplevt problem med sina virtuella privata nätverk (VPN), en tjänst som kringgår censuren genom att låta en dator koppla upp sig mot en server i ett land utanför Kina.

Många företag som erbjuder dessa nätverkstjänster har tagit mot en ström av frågor och klagomål – en av de största leverantörerna fick hövligt be sina användare skicka in förfrågningar via email, eftersom livesupporten var överbelastad med kunder från Kina.

Wall Street Journal skriver också att användare på sistone haft problem med Google Reader, en annan av företagets tjänster som förknippas med nyhetsläsning.

Tidningen tror också att störningarna kan komma att bli långvariga. En intervjuad forskare menar också att blockeringen av Google kan vara ett test från myndigheternas sida, ett vis att läsa av allmänhetens reaktion; rent av en förberedelse för en långt mer omfattande censur av internet.

Relaterat: E24