Google anklagar Kina för blockering av mail

22 mars, 2011

De senaste veckorna har användare av Gmail i Kina haft svårt att logga in, skicka mail och använda funktioner som att markera brev som olästa. Google skyllde i går oredan på kinesiska myndigheter, skriver bland annat SCMP.

”Efter noggranna kontroller vet vi att det inte är något problem från vår sida. Det handlar om en myndighetsblockad utformad för att få det att se ut som det är fel på Gmail”, sade företagets talesman i går.

Google och tekniska experter menar att myndigheterna blockerar delar av tillgången till Gmail, i stället för att stänga av tjänsten helt, vilket skulle leda till för mycket uppmärksamhet och missnöje såväl i Kina som utomlands.

Företaget säger att ”taktiken har lurat nästan alla”, och fått många användare i Kina att tvingas byta ut Gmail som primär e-postklient.

Blockeringen ska ha börjat tidigt i mars, i samband med att aktörer på internet, inspirerade av utvecklingen i Mellanöstern, uppmanat invånare i Kina att gå ut och protestera varje söndag.

Detta har över huvudtaget lett till en hårdare bevakning än vanligt av Kinas internet, och den 11 mars sade Google att de märkt av attacker mot flera kinesiska användare, och att aktivister verkade särskilt utsatta.

Enligt Google är denna blockering mer sofistikerad än tidigare, då problem först kunde verka bero på för mycket trafik eller bekymmer med bandbredden, vilket kan uppstå då data skickas flera tusen kilometer via kabel.

Men då problemen består efter kontroll hävdar Google att det beror på Kinas myndigheter, som också ska ha blockerat vissa av företagets tjänster i januari i fjol.

Då ledde en konflikt mellan Google och Kinas myndigheter till företagets uttåg ur landet, och försämrade relationer mellan USA och Kina, sedan Google vägrat fortsätta censurera sin sökmotor.

Och enligt en kinesisk IT-ingenjör går myndigheternas inblandning denna gång att bevisa.

Han använde under förra veckan två olika servrar – en i Hongkong och en i Shanghai – för att komma åt Gmail, och upptäckte att den i Shanghai blockerade en viss port 15 minuter i taget, för att sedan ge ett litet utrymme för trafik igen.

Syftet ska enligt honom vara att få användare att överge tjänsten: ”Gmail kan inte övervakas på samma vis som kinesiska e-postklienter, vilka ofta också samarbetar med myndigheterna under utredningar”.

Även en forskare vid Pekings universitet för post- och telekommunikation säger till SCMP att det ”förmodligen” är myndigheterna som stör Google i Kina, och att detta kan göras relativt enkelt utan att lämna större spår efter sig.

Go toTop