Delar av Japan kommer inte återuppbyggas

20 mars, 2011

Områdena som ödelades efter Japans senaste jätteskalv ligger norr om Tokyo, som är ekonomiskt svagare landets rikare södra delar.

Denna landsbygd i norr har länge överlevt tack vare bidrag från centralregeringen, och risken finns för att mycket av det som är förstört nu inte anses ”vara värt” att bygga upp igen, skriver NY Times.

”Detta är områden som redan är på tillbakagång. Efter denna chock [jordskalv och tsunami] är det möjligt att flera av dessa samhällen helt enkelt faller ihop och försvinner”, säger en intervjuad professor till tidningen.

Särskilt de senaste årtiondet har unga invånare flyttat härifrån till större städer eller söderut, samtidigt som Japans befolkning i stort krymper och blir äldre. Det finns alltså få politiska och ekonomiska fördelar med att bygga upp den döende glesbygden i norr.

En 75-årig barberare i norra samhället Kesennuma säger till NY Times att han inte kommer bygga upp sin salong igen, eftersom det ”beräknat på pengar och år inte skulle löna sig att börja från noll igen”.

I Japan är 22 procent av invånarna 64 år eller äldre, vilket är en hög siffra internationellt sett. I Kesennuma är nästan en tredjedel av invånarna så gamla.

Fiske har alltid varit en viktig industri för dessa områden längs med kusten, men fisken i havet har minskat och redan innan tsunamin förstörde hela flottor av fiskebåtar var det svårt att göra förtjänst.

Det är nu få som kommer belåna sig igen för att köpa nya båtar och fortsätta fiska.

Åtgärder från japanska regeringen för att hålla dessa områden levande inkluderar skattelättnader för äldre egenföretagare i mindre samhällen, men många av dessa kommer nu alltså upphöra med sina aktiviteter.

Något annat som hållit landsbygden levande är centralregeringens investering i kärnkraftverk, som enligt NY Times inneburit arbeten och hundratals miljoner kronor till de utdöende samhällena.

Kärnkraftverken har tidigare setts som ekonomiska livlinor, men nu ifrågasätts de givetvis, och samtidigt lämnar de områden av strålning runt sig som ytterligare försvårar regionens återuppbyggnad, attraktivitet och ekonomiska potential.

Med en åldrande befolkning och en japansk regering redan under stor ekonomisk press, är det alltså oklart hur mycket av den sedan länge döende japanska landsbygden i norr som kommer byggas upp igen.

Relaterat: E24, DN, Affärsvärlden, Affärsvärlden

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop