Ny japansk jättekrasch

15 mars, 2011

En bekymrad Naoto Kan varnade i tv under förmiddagen för nya explosioner och ytterligare läckor vid kärnkraftverket Fukushima 1 norr om Tokyo.

Premiärministern rådde alla inom en 20 kilometers radio att ta sig därifrån, och de upp till 30 kilometer bort att hålla sig inne, ta in tvätten och tejpa igen sina fönster.

Den officiella dödssiffran ligger nu på 2 475, med över 3 000 saknade. Den siffran inkluderar ännu inte de tusentals kroppar som hittades på en strand i ett av de samhällen där tsunamin slagit hårdast, rapporterar japanska nyhetsbyrån Kyodo.

Miljontals människor saknar el och dricksvatten, och 450 000 rapporteras vara hemlösa.

Detta kaos och framförallt oklarheten om kärnkraftverken och nya efterskalv, slår hårt mot Japans ekonomi. Förutom de materiella skadorna störtdök Tokyos Nikkei-index för andra dagen i rad.

Under dagen rasade Japans största börsindex med 14 procent som mest, och vid stängningsdags stannade fallet på ”bara” 10,5 procent.

Det är den tredje största dagliga tillbakagången i Nikkeis historia. Indexet har nu fallit med över 15 procent på två dagar och står i sin lägsta kurs sedan finanskrisen 2008.

Samtidigt stiger Japans valuta yen till nya rekordnivåer, då det förväntas att företag och organisationer kommer behöva växla till sig och ta hem stora mängder yen från utlandet, för att bygga upp de skador som jordbävningen orsakat.

Denna utveckling är en förbannelse för Japan, som ytterligare försvårar situationen för de stora exportföretag som är så viktiga för dess ekonomi. En ond cirkel av minskat förtroende och stigande valutakurs slår hårt mot både företag och stat.

Även i andra delar av Asien sågs börserna falla. I Hongkong sjönk index med 3,3 procent, och Kina, Taiwan, Korea och Singapore såg alla tillbakagångar med 2-3 procent.

I Japan jobbar man nu för att få igång kylningen av reaktorhärden och hindra nya explosioner, sade premiärministern.

Ny information och rykten om situationen kommer ständigt, en bra källa är Wall Street Journals liveblogg.

Relaterade artiklar: SVD, E24, E24, E24

(Start)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.