Kinas reaktion på jordskalvet i Japan

Relationen mellan Kina och Japan har på senare tid ofta varit ansträngd. Men då det gäller jordbävningen utanför Japans kust uttrycker Kinas myndigheter sin empati klart och tydligt.

Följande artiklar går att hitta vid statliga medier:

* Premiärminister Wen Jiabao (温家宝) uttrycker ”djup sympati och oro för Japans regering och befolkning”, och erbjuder genom ett meddelande till Japans premiärminister katastrofhjälp å å den kinesiska regeringens vägnar.

* Också Kinas försvarsminister, som brukar vara särskilt inblandad i meningsskiljaktigheter med Japan, har erbjudit kondoleanser och hjälp.

* Kina har förberett ett räddningsteam att vid behov skicka till Japan. Teamet står redo med medlemmar, material och medicin för att omedelbart bege sig till Japan.

* Kinesiska Röda korset har donerat motsvarande en miljon kronor i katastrofhjälp.

Statlig media är fullt av liknande artiklar och pressmeddelanden, som med all klarhet visar Kinas medlidande och vilja att hjälpa efter jordbävningens förödelse.

Det är så klart bra med en vänlig inställning, och ett kinesiskt räddningsteam skulle kunna göra mycket nytta efter många erfarenheter med jordskalv i Kina. Då provinsen Sichuan (四川) skakades av en jordbävning för tre år sedan ställde också japanska myndigheter och företag upp med hjälp.

Samtidigt är det också ett pr-tillfälle som Kinas regering inte är sena att ta vara på; att Japan att ber om hjälp från Kina tillhör inte vanligheterna.

Wall Street Journal China Real Time Report belyser också den kinesiska vänligheten, men påpekar samtidigt att flera kinesiska internetanvändare gottat sig åt katastrofen.

”Fantastiskt att en stor jordbävning äntligen drabbar de japanska dvärgarna” och ”Haha, där sparade vi en hel laddning missiller” är två av kommentarerna som kunnat ses på kinesiska internetforum.

ChinaSmack skrev tidigare i dag ett inlägg fullt med än mer fientliga kommentarer på den kinesiska webben, men av någon anledning går just den inte att komma åt för tillfället.

Givetvis representerar inte dessa kommentarer någon officiell kinesisk hållning, men visar ändå på att hatet mot Japan bland många kineser går tillräckligt djupt för att göra sig lustig över naturkatastrofer.

Samtidigt skriver statliga China Daily att Kina inte kommer ändra sin enorma expansionsplan av kärnkraft, vars säkerhet nu ifrågasätts efter att en rad reaktorer är på gränsen till härdsmälta längs med den japanska östkusten.

Tjänstemän säger till tidningen att de bevakar utvecklingen i Japan och ”kommer dra vissa lärdomar” av vad som sker med reaktorerna.

Men ursprungsplanen, som innebär en satsning på över 100 miljarder kronor för att öka kapaciteten hos landets kärnkraftverk med 44 gånger, håller man alltså fast vid.

För nyhetsuppdateringar om eventuell härdsmälta, dödssiffror och annat om utvecklingen i Japan rekommenderas livebloggar från The Guardian och WSJ Japan Real Time Report.