Kinesisk ledare förkastar demokrati

10 mars, 2011

Det blir inte tal om något flerpartisystem eller anammande av andra västerländska politiska reformer, sade Wu Bangguo (吴邦国) inför Nationella folkkongressen i veckan.

Wu Bangguo, är ordförande i Nationella folkkongressens ständiga utskott, och nummer två i Kinas ledarhierarki, efter preisdent Hu Jintao (胡锦涛) men före premiärminister Wen Jiabao(温家宝).

”Vi har med all tydlighet klargjort att vi inte kommer anta något system där flera olika partier byter av varandra vid makten”, sade Wu Bangguo, och varnade för att Kina kan drabbas av civil oordning om landet ger upp sitt nuvarande politiska system. Då skulle de 30 senaste årens framsteg riskera gå förlorade.

Han tillade att det heller inte kommer ske någon maktdelning mellan olika delar av regeringen, och att inga förbundsstater kommer uppstå i Kina.

Många demokratiförespråkare hoppades på förändring i Kina då Wen Jiabao förra året upprepade gånger talade om ”nödvändigheten av reformer” i Kina, bland annat i en uppmärksammad intervju med amerikanska nyhetskanalen CNN.

Men att Kinas andra högsta ledare vid en nationell konferens nu ger ett så klart besked, visar på att en klar majoritet av landets högsta ledare är överens om att ingen förändring ska ske i det politiska systemet, menar BBC.

(Start)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.