Storbritanniens största bank planerar flytt till Hongkong

7 mars, 2011

The Hong Kong Shanghai Banking Corporation Limited (HSBC) överväger flytta sitt huvudkontor från Storbritannien till Hongkong, skrev The Telegraph i går.

Enligt tidningen har banken berättat för flera investerare att ”det är mer sannolikt att flytten blir av än att den uteblir”.

Anledningen ska vara de höga skatter och avgifter som råder i Storbritannien efter den nya regeringens åtgärder för att få ordning på ekonomin. HSBC ska ha betalat cirka 13 miljarder kronor i brittisk skatt under 2010. Bankens driftskostnader har ökat med nästan 10 procent sedan 2009.

HSBC är en av världens största banker, med cirka 100 miljoner kunder världen över och mer än 8 000 kontor i 91 länder. Det är också det största företaget registrerat på London Stock Exchange, och arbetsgivare åt 52 000 personer i Storbritannien.

Storbritannien större banker utstår världens tuffaste kapitalkrav enligt The Telegraph. HSBC ska ha förklarat för aktieägare att de betydligt mildare reglerna i skatteparadiset Hongkong innebär mindre utgifter och högre vinster.

En flytt till Hongkong skulle kunna innebära en omedelbar värdeökning av aktierna på omkring 30 procent.

”London är idealt som globalt finanscentrum och vi är tydliga med att vi vill fortsätta vara baserade här. Men vi får också ofta frågor från investerare angående kostnaden att ha högkvarteret i Storbritannien, och det står klart att Londons konkurrenskraft måste stärkas”, sade en talman för banken enligt The Telegraph.

En annan källa ska ha sagt att investerare ”är väldigt besvikna” på att bankens kostnader stiger med varje årsredovisning.

HSBC grundades i Hongkong 1885, men flyttade sitt huvudkontor till London 1992. Var tredje år utvärderar banken sin hemvist, och har denna gång alltså höjt ett varningens finger för att en flytt till Hongkong kan bli realitet.

En annan anledning till flytten är att HSBC ser Asien som den marknad med störst tillväxtpotential, och man har redan lyckats etablerat sig som den största utländska banken på det kinesiska fastlandet.

BBC skriver att banken tillbakavisar uppgifterna, sedan de nu offentliggjorts.

(Start)

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop