Kinesiska poliser kastar sten efter CNN-reporter

Ett nytt fall inte helt olikt kaoset kring fredspriset har i veckan uppmärksammats av utländska medier i Kina.

En blind människorättsadvokaten med efternamnet Chen ska tillsammans med sin fru ska ha blivit misshandlade efter att ha laddat upp en känslig video på internet.

Videon ledde till ett mindre uppror på nätet, då internetanvändare krävde att Chen skulle släppas från den husarrest han nu befinner sig.

Utländsk media snappade upp fallet, och kinesiska myndigheter gav klartecken för att besöka Chens hem för intervju.

Men då journalister väl åker dit har civilklädda vakter fysiskt hindrat dem från att ta sig ända fram till bostaden. Bland annat fick en CNN-reporter stenar kastade efter sig.



Video där civilklädda vakter kastar sten efter CNN:s reporter

Chen är en av Kinas mest kända aktivister, och har gjort sig känd för att som advokat bland annat hjälpa bönder som blivit av med land, samt kvinnor som tvingats till abort eller sterilisering.

Sedan 2006 har han suttit i fängelse, och släpptes ut för fem månader sedan. Sedan dess har hans familj suttit i husarrest, med omkring 20 vakter ständigt omkring bostaden, enligt Chens egna uppgifter.

Endast hans mor tillåts ut för att öpa livsmedel, medan han själv tvingas hålla sig inne med fru och barn.

Enligt videon han lade ut på internet, ska hans vakter ha sagt: ”Vi har som mål att göra dig eländig (…) Du är förvisso ute ur fängelse men du kan lätt åka in igen. Vi misshandlar dig, och ingen kommer bry sig om det”.



En del av den timslånga videon Chen lyckades lägga ut på internet