Kina och Ryssland går bakom ryggen på Japan

För ett tag sedan skrev jag här om den eskalerande konflikten mellan Japan och Ryssland angående ögruppen Kurilerna. Ryssland administrerar ju nu alla de drygt femtio öarna där, medan många i Japan kräver ”återlämning” av åtminstone de fyra sydligaste av öarna.

Nu visar det sig att kinesiska och ryska företag har tecknat ett avtal om en odling för sjögurkor vid Kunashir, en av öarna i mitten av Kurilerna.

South China Morning Post intervjuar analytiker som kallar affären för ”ett farligt spel” som potentiellt kan utlösa ”ett diplomatiskt krig” mellan Japan å ena sidan, och Ryssland och Kina å andra sidan.

Tidningen uppmärksammar också att kinesiska myndigheter varit tysta i frågan, och att de även i fortsättningen förmodligen inte kommer försöka påverka affärsinitiativet, som ju helt förs av privata företag.

Det var japansk media som först rapporterade att två företag – ett kinesiskt och ett ryskt – tidigare denna månad skrev under en överenskommelse om odlingen för sjögurkor, och att ett team från det kinesiska företaget kommer anlända till Kunashir i april för undersökning av området.

En kinesisk akademiker säger till SCMP att initiativet sätter de kinesiska myndigheterna i en obekväm sits, eftersom ”ryssarna blir arga om [Kinas myndigheter] motsätter sig affären, och japanerna blir arga om man stödjer den”.

Och reaktionerna har redan börjat i Japan, då landets premiärminister kommenterat affären till nyhetsbyrån Kyodo: ”Om det stämmer är det oförenligt med vårt lands ståndpunkt”.

Myndigheterna i Kina har varken erkänt eller förnekat affärens verklighet, men statliga tidningen Global Times har citerat analytiker som stödjer det kinesiska företagets investering.

”Utforskningen av Kurilerna [tillsammans med Ryssland] utgör en stor ekonomisk möjlighet för såväl Peking som Seoul”, sade en kinesisk professor enligt tidningen, efter att också sydkoreanska företag visat intresse för investeringar vid Kurilerna.

Frågan om Kurilerna är känslig i Japan, där ögruppen går under namnet ”de norra territorierna”.

Sedan 1981 är 7 februari nationell helgdag kallad ”de norra territoriernas dag”, och i år talade premiärminister Naoto Kan vid firandet, samtidigt som ryska flaggor ska ha bränts bland åhörarna.

Då Rysslands premiärminister Dimitri Medvedev besökte ögruppen i november i fjol, skickade Japan hem sin ambassadör från Moskva.

Bakgrunden till konflikten är de otydliga fredsavtal som skrevs efter andra världskriget. Medan Ryssland ser ögruppen som något man ”vann under det stora kriget”, anser japanerna att det blivit orättvist behandlade och att förlusten av ögruppen ”sårar det japanska folkets känslor”.

(Start)