Flyg i blåsväder, hangarfartyg på sjön

Klipp från filmen ”Top Gun” användes av statlig kinesisk tv som falska sekvenser för en flyguppvisning av landets stridsflygplan.

Nyheten uppmärksammade först av Ministry of Tofu förra veckan. En video som visades på statliga CCTV sades föreställa en flygövning utförd av Kinas militär den 23 januari i år.

Men en av sekvenserna, föreställandes en explosion, var direkt kopia från Hollywood-filmen filmen Top Gun med Tom Cruise.

En kinesisk internetanvändare anmärkte först hur det sprängda planet liknade ett amerikanskt F-5, och då foton av explosionen från CCTV och Top Gun ställs sida vid sida, flyger partiklarna efter sprängningen på ett identiskt vis i luften.

Vanligtvis lägger CCTV upp hela sina nyhetssändningar på webben, och inkluderar separat klipp för varje inslag. Sändningen från 23 januari är dock borttagen, och bland de individuella klippen finns inte inslaget om flygplanen med, rapporterar Wall Street Journal.

Tidningen har dock letat rätt på klipp vid kinesiska videosajter, och har i en egen film klippt ihop CCTV:s inslag med sekvensen ur Top Gun bredvid varandra:

Klicka på bilden för att komma till sidan med videon från WSJ, som visar den identiska likheten mellan klippen från CCTV och filmen Top Gun.

Då Wall Street Journal kontaktade CCTV, sade en representant för dess mediaavdelning att kanalen inte hade några kommentarer på anklagelserna om att ha plagierat Top Gun.

Kinas myndigheter har på senare tid pressat på och uppmanat nyhetsorganisationer att avskeda journalister som rapporterar falska nyheter.

Detta för att förbättra trovärdigheten hos landets medier, som är låg på grund av en rad tvivelaktiga rapporteringar. För tre år sedan använde exempelvis Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua en röntgenbild av Homer Simpsons skalle tillsammans med en artikel om genetikens betydelse för sjukdomen MS.

Nu går alltså statlig tv på denna mina.

Vid sidan av detta rapporterar Wall Street Journal också i dag att det cirkulerar bilder på ett kinesiskt hangarfartyg.

En video har lagts upp, vars tidpunkt och upphovsman är okänd. Det verkar handla om bilder på ett hangarfartyg inköpt från Ukraina 1998, som nu rustas upp i nordöstra hamnstaden Dalian (大连).

Risken för kinesiska hangarfartyg oroar landets grannar, eftersom fartygen betydligt ökar räckvidden för attacker från havet. Bedömare har tidigare gissat att Kinas första hangarfartyg kommer bli sjödugligt någon gång 2011-2012.

Klicka på bilden för att komma till videon av hangarfartyget upplags på den kinesiska Youtube-sajten Youku.

Då Kina väl har teknisk kunskap att bygga hangarfartyg, tror de flesta bedömare att det kommer gå undan, och minst fem stycken kan komma att sjösättas under 2020-talet, skriver Wall Street Journal.

Tidningen menar också att detta – tillsammans med Kinas nya stealth-flygplan och missiller vid kusten med förmåga att slå ut fartyg långt ut till havs – tvingar USA att kalkylera om risken av ett ingripande vid en regional konflikt, särskilt då gällande Taiwan.

Videon på hangarfartyget kommer mindre än en månad efter att bilder och en video lagts upp på Kinas första stealth-flygplan J-20. Vanligtvis tas militära bilder och videor likt dessa bort av Kinas internetpolis, men nu får de alltså ligga kvar.

Det handlar förmodligen om en kombination av att skrämma andra länder, och imponera på en nationalistisk opinion, tror WSJ.