Kina förnekar planer om världens största stad

Artikeln från The Telegraph tidigare i veckan som ”avslöjade” kinesiska planer om världens största stad väckte stor uppmärksamhet på nätet.

Nyheten blev en av de mest populära posterna någonsin på InBeijing Bulletin, och ett par dagar senare skrev även Dagens Nyheter och Aftonbladet om staden, som skulle bli till efter en sammanslagning av nio storstadsområden i södra Kinas provins Guangdong (广东).

Aktade medier som Reuters och Time Magazine skrev också om megastaden.

Nyheten bemöttes dock av skepsis bland flera bloggare, och i dag citerar taiwanesiska China Post talesmannen för provinsens lokala partikommitté säga att det inte existerar några planer för den påstådda jättestaden.

”Rapporterna är helt falska”, säger han till tidningen.

Så vad är grejen med Kinas nya jättestad? Förmodligen handlar det endast om åtgärder att integrera ett kluster av storstadsområden för att underlätta för regionens invånare, vilket av rubrikfanatisk internationell press beskrivs som ”världens största stad”.

Givetvis är det betydligt färre tidningar som citerar ovanstående talesman säga att planerna för staden inte finns, än som från början rapporterade om att den skulle byggas.