Li Gangs son upp i rätten

Jag har tidigare här skrivit om då sonen till en högt uppsatt polis i norra Kina körde över två studenter rattfull, och hånfullt sade till åskådarna: ”Åtala mig om ni törs. Min far heter Li Gang (李钢)”.

Förövaren hette Li Qiming (李启铭) och åkte genast från olycksplatsen, medan den ena studenten avled kort efteråt av skadorna.

Fallet var ett praktexempel på maktmissbruk och korruption i Kina, och efter en storm av reaktioner på internet arresterades Li Qiming några dagar senare av polis.

Kinesisk media försökte sedan måla ut far och son Li som olyckliga offer, och en uppgörelse gjordes med den avlidna studentens familj.

De mottog motsvarande nästan en halv miljon kronor för att inte gå vidare med fallet, och mycket talar för att även denna överenskommelse gjordes under press och hot mot familjen.

Betydelsen av fallet Li gang ska inte underskattas, då det är Kinas tydligaste exempel på internetanvändares makt mot maktmissbruk och korrupta tjänstemän. För ett årtionde sedan hade Li Qiming med all säkerhet helt sluppit följder för sitt vansinnesdåd, men nu tvingas han alltså till rätten efter att fallet uppmärksammats på nätet.

Detta gör givetvis att internetanvändare i Kina inser att de har makt att påverka, och det har nu blivit ett allt vanligare fenomen att bilder och filmer av liknande orättvisor läggs upp på någon av landets många nätportaler.

”Min far heter Li Gang!” (我爸叫李钢) är i dag ett populärt satiriskt uttryck bland många kineser för att helt slå sig fri från skuld efter att ha gjort något uppenbart fel. På InBeijing Bulletin kan du läsa den mest utförliga beskrivningen som finns på svenska om detta banbrytande fall, i och med följande poster:

Min far heter Li Gang!
Min far heter Li Gang! Del 2
Min far heter inte Li Gang!
Mer om Li Gang-incidenten
Mer om Li Gang-incidenten, del 2
Mer om Li Gang-incidenten, del 3
2011 års första ”Li Gang-incident”

Det hela skedde i oktober i fjol, och jag lovade att följa upp utvecklingen av fallet. Nu har det blivit dags, i och med att Li Qimings rättegång ägde rum i hans hemprovins Hebei (河北) under onsdagen, skriver statliga nyhetsbyrån Xinhua.

För även om den avlidna studentens familj inte kommer väcka åtal mot den Li Qiming, kommer han ändå åtalas som förövare mot samhället för att vara rattfull och visat vårdslöshet i trafiken.

Men i stället för dödsstraff – som tidigare dömts för dödsolyckor i trafiken med alkohol inblandat – blir Li Qiming straff betydligt lindrigare. Hans advokat hoppas på tre års villkorlig fängelsedom med hänvisning till att Li Qiming ”bett om ursäkt och kompenserat familjen”.

Rättegången pågick för Li Qiming i drygt en och en halv timme, och straff kommer delas ut ”vid ett senare datum”, skriver Xinhua. Fallet är särskilt viktigt för myndigheterna, då det förutom i Kina även uppmärksammas i omvärlden.

(Start)