Obama pressar Hu om Nordkorea

Något konkret verkar ha kommit från Hu Jintaos USA-besök ändå, rapporterade Sveriges Radio tidigare i dag. Barack Obama ska ha varnat kineserna att om de inte förmår det aggressiva Nordkorea att lugna ner sig, måste amerikanarna överväga omdisponering av militära trupper för att möta de koreanska hotet.

Det kan alltså betyda mer amerikansk militär i närheten av Koreahalvön, vilket Kina inte alls vill se.

New York Times skriver att Obama redan i december uttryckt detta för Hu via telefon, och igen resta frågan vid ett privat middagsmöte i tisdags.

I går rapporterades att Sydkorea godtagit Nordkoreas inbjudan om ”militära samtal”, något som förmodligen är länkat till samtalet mellan Obama och Hu.

New York Times menar att koreanska halvön potentiellt är en fråga som kan föra USA och Kina närmare varandra genom samarbete, men konstaterar samtidigt att Kinas ”ändrade ståndpunkt är långt ifrån komplett”. Detta för att Kina ännu inte fördömt vad man menar var Nordkoreas sänkning av ett Sydkoreanskt fartyg i mars förra året, och heller inte planerar straffa Nordkorea för att de offentliggjort en ny anläggning för anrikning av uran.

(Start)