Apple ”hemlighåller” förgiftning av kinesiska arbetare

Apple är mer hemliga om sin produktionskedja än de flesta konkurrenterna. Nu anklagas företaget för att systematiskt förorena miljön och förgifta arbetare i Kina, enligt en ny kinesisk gemensam rapport av 36 olika organisationer.

The Guardian uppmärksammar rapporten som kom ut i går, och säger att Apple ofta utger sig för att vara ett ledande företag då det gäller moraliskt ansvar, men nu kommer på delad sista plats av 29 undersökta större IT-företag gällande insikt i verksamheten.

Rapporten fokuserar på öppenhet och åtgärder vid rapporter om brott mot miljöregler vid produktion.

Många utländska företag, inklusive Apple, förespråkar officiellt stora företags samhällsansvar – s.k. Corporate Social Responsibility (CSR) – men i verkligheten läggs ansvaret för produktion ofta ut på mindre kinesiska företag som ignorerar allt vad regler heter.

Det blir då svårt för utomstående att skylla på moderföretaget, eftersom de inte är direkt inblandade i produktionen, och dessutom ofta hemlighåller namnen på dessa kinesiska företag. Därför har Kina blivit en frihamn för miljöförstörare, menar The Guardians miljökorrespondent Jonathan Watts.

Under de senaste åren har över 3 000 barn i Kina blyförgiftats i samband med föroreningar vid smältverk som ofta tillhör utländska IT-företag. Apple kom på sista plats bland de 29 undersökta företagen vad gäller att bistå med data eller svara på frågor angående gällande produktion och leverantörer.

Rapporten säger att Apples leverantörer flera gånger brutit mot miljöregler, bland annat då det gäller avfallsdumpning, och enligt Global Times ignoreras de anställdas hälsa och välmående helt.

Ännu tydligare blev missförhållandena under våren 2010, då minst ett dussin arbetare tog livet av sig vid Foxconns anläggningar i Kina. Företaget levererar stora delar av Apples datorer och mobiltelefoner.

Som ett konkret exempel framhåller rapportförfattarna incidenten vid leverantören Winteks fabrik i maj, då minst 62 arbetare insjuknat sedan alkohol bytts ut mot kemikalier förknippade med nervskador, för att öka effektiviteten i tillverkningsprocessen.

Medan Nokia och Motorola genast svarade på frågor om Wintek, avstod Apple att kommentera trots ”månader av ansträngning” från rapportens författare. ”Vi svarar inte på individuella anklagelser”, sade Apple.

Hela rapporten kan laddas ner som kinesisk PDF här.

(Start)