Kinesisk telekom expanderar i Europa

13 januari, 2011

Nyligen skrev jag här om hur kostnadseffektiv kinesisk vindkraft blir allt mer eftertraktad internationellt och utgör ett hot mot västerländska företag på exportmarknaden.

Samma trend kan ses inom en rad högteknologiska områden, nu senast och tydligast inom telekom, då Caixin skriver hur kinesiska företag vinner allt fler kontrakt för ny telekomutrustning på den europeiska marknaden.

Det belgiska telekomföretaget Option ska tillsammans med en rad europeiska fackföreningar ha rasat över de billiga priserna från de kinesiska företagen Huawei och ZTE.

Option företog sig under hösten en anmälan till Europaparlamentet mot de kinesiska företagen, gällandes främst trådlösa nätverkskort som Huawei och ZTE har möjlighet att leverera betydligt billigare än sina europeiska konkurrenter.

Anmälan backades upp av flera fackföreningar och menade att Kinas regering på ett ”orättvist sätt” gynnade sina företag med stora lån som ”inte ska gå att få på en öppen marknad”.

Fackföreningarna menar kinesiska företag inom telekominfrastruktur ökat sin sammantagna marknadsandel i Europa, Mellanöstern och Afrika från 12 procent (2008) till 31 procent (2010).

År 2009 var vinsten för Huaweis drygt 140 miljarder kronor, och för ZTE cirka 60 miljarder kronor, skriver Caixin.

Samtidigt har europeiska telekomföretag tvingats till stora nedskärningar de senaste åren efter en bister ekonomisk utveckling på hemmamarknaden Europa. Många menar att de kinesiska företagens intåg i Europa bidrar lika mycket till de ofrivilliga nedskärningarna.

Belgiska Option beslutade sig dock nyligen för att dra tillbaka sin anmälan mot de kinesiska företagen, efter något som närmast påminner om en förlikning.

Ett ”partnerskap” mellan Option och Huawei innebär att Huawei accepterar licensieringen av en av Options mjukvaror, och antagligen kommer betala en ”licensavgift” om 33 miljoner euro för de kommande 18 månaderna.

Det ger för stunden välbehövligt kapital till det krisartade belgiska företaget, men en ”insider” menar enligt Caixin att Option nu inte längre är av användning för de kinesiska företagen och nu bara är ”en tillverkare som inte längre tillverkar, och dessutom saknar teknisk kunskap”.

En rad fackföreningar förväntas dock gå vidare med en egen anmälan till Europaparlamentet.

Caixin menar också att företag som Ericsson, Nokia, Alcatel och Siemens på senare tid förlorat stora marknadsandelar till de kinesiska telekomföretagen.

Ett mer konkret exempel av det ges från Swedish Wire, som rapporterade i går att Huawei vunnit en del av ett telekomkontrakt i Norge, som traditionellt varit en marknad dominerad av Ericsson.

Det handlar om utbyggnaden av Norges 4G-nät, där Huawei kommer ansvara för södra Norge, medan Ericsson får nöja sig med norra Norge där bara en femtedel av landets befolkning bor.

”Huawei, som grundades för två årtionden sedan, har på senare tid vuxit snabbt på bekostnad av historiska dominanter för telekomutrustning som Ericsson, Nokia Siemens och Alcatel-Lucent”, skriver Swedish Wire.

Relaterat: DN (27 jan), Affärsvärlden (10 mars), Ny Teknik

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 774 andra, prenumerera du med.

Lyssna på Kinamedia: Nya kalla kriget

App Icon Apple Podcasts

Translate article