Provflygning av Kinas stealth-plan officiell

11 januari, 2011

Under dagen, bara timmar innan amerikanska försvarministerns möte med Kinas president, offentliggjorde den senare att Kinas första stealth-plan ”J-20” provflygits i sydkinesiska staden Chengdu.

Försvarsminister Robert Gates ska ha frågat president Hu Jintao varför denna historiska provflygning äger rum just under hans besök, varpå Hu Jintao sagt att flygningen sedan länge är planerad och inte har något att göra med Gates närvaro.

Bilder av J-20, som liknats vid en större version av världens enda fungerande stealth-plan F-22, läckte ut på internet i slutet av förra året. Det första kända testet ägde rum på flygfältet i Chengdu förra onsdagen, och enligt NY Times hade en komplett provflygning planerats in till förra torsdagen, men avbröts i sista stund på grund av ”dåligt väder”.

Klicka på bilden för att se en film av provflygningen från en kinesisk internetportal (öppnas i nytt fönster)

USA är och med F-22 i dag det enda land i världen med stridsdugliga stealth-plan. Ryssland beräknar vara färdiga med sitt Sukhoi T-50 till 2015, och Kina säger att J-20 kan tas i bruk tidigast 2017.

Gates svarade under föregående helg häftigt mot testet av J-20, och sade att nya pengar skulle investeras av Pentagon för att ”möta den kinesiska upprustningen i Stilla havet”.

Medier som BBC och NY Times skriver nu om risken av en militär kapprustning mellan USA och Kina.

Go toTop