USA svarar på Kinas stealth-plan

NY Times skriver i dag hur USA:s försvarsminister Robert Gates lovar investera mer pengar i ny vapenteknologi, för att ”bemöta den kinesiska upprustningen i Stilla havet”.

Uttalandet kom sedan Kina tidigare i veckan provflygit J-20, sitt första stealth-plan, alltså ett stridsflygplan osynlig för radarskärmar.

Gates sade att stealth-planet, tillsammans med uppgifter om att Kina också utvecklar missiler med förmåga att slå ut amerikanska hangarfartyg, övertygat honom om att uppgraderingar av USA:s vapenarsenal är nödvändiga: ”[De kinesiska vapnen] har potential att påverka vår militära förmåga. Vi måste uppmärksamma detta, och svara genom egna vapenprogram”.

Enligt NY Times inkluderar de amerikanska vapenprogrammen som Gates talar om nya kärnvapendugliga stridsflygplan med längre räckvidd än tidigare.

Gates medger att Kina ligger längre fram i utvecklingen än man tidigare trott, och utfärdar en varning till de kinesiska ledare som tror att USA förfaller som ett resultat av finanskrisen, genom att säga att ”historiens papperskorg är fylld med länder som underskattat USA:s återhämtningsförmåga”.

Kommentarerna kom på Gates flygresa till Peking, där han i dag landar för möten med Kinas president och generaler. Relationen mellan de båda ländernas militärer nådde ett lågvattenmärke i januari förra året, då USA offentligjorde en vapenaffär med Taiwan värd 40 miljarder kronor.

Inget sades dock om kostnad eller finansiering för de nya amerikanska vapenprogrammen, samtidigt som det tidigare i veckan gjordes klart att USA tvingas minska sin planerade försvarsbudget med över 500 miljarder kronor.

Åsikterna om dugligheten av Kinas nya stealth-plan J-20 går isär, skriver branschtidningen AirForceTimes.

Trots att Gates inser nödvändigheten av en egen uppgradering, tvivlar han på J-20s förmåga, och menar att kinesiska stridsflygplan inte kan utgöra något hot mot USA innan år 2020. En amerikansk general hävdar att planet bara är en större och klumpigare kopia av amerikanernas egen F-22, och säger syrligt att det är ”smickrande” att se hur kineserna kopierar USA.

”Det är inte oroande att Kina arbetar på sin femte genrationens stridsflygplan, eftersom de fortfarande har problem med fjärde genrationens stridsplan”, säger talesmannen för USA:s försvarsdepartement.

En amerikansk analytiker och författare inom ämnet säger dock till tidningen att J-20 ”ser ut att ha potential att tävla mot F-22, och vara en effektiv ’F-35-dödare'”.

F-22 och F-35 är båda amerikanska plan vilka klassas som ”femte generationens stridsflygplan”.