Kinas provflyger sitt första stealth-plan

5 januari, 2011

NY Times rapporterade nyss hur Kina under onsdagen testat landets första radaronsynliga stridsflygplan, ett så kallat ”stealth-plan”. Det ska ha skett på ett flygfält i den centralkinesiska staden Chengdu, och en riktig testflygning kan äga rum redan i morgon, menar tidningen.

Statlig media i Kina kallar uppgifterna om testet för ”rykten”, och tonar ner flygplanets egenskaper. Kinesiska blogginlägg som menar annat försvann plötsligt, enligt NY Times.

Det nya planet kallas J-20 och började dyka upp på bloggar och forum i mitten av december. Enligt en intervjuad redaktör i Hongkong har kinesiska myndigheter medvetet läckt ut utgifter på internet för att uppmärksamma landets sofistikerade militära teknik, men nu då provflygningarna äger rum är man alltså mån om lägga locket på.

Om nu provflygningen äger rum i veckan, så sker det lagom till USA:s försvarsminister Robert Gates besök till Peking på söndag.

Det är första gången på ett år som så pass höga möten mellan de båda ländernas militärer äger rum: Relationen har varit dålig sedan USA 29 januari i fjol lovat sälja vapen till Taiwan för över 40 miljarder kronor.

”Kina vill visa sina muskler för USA och för Robert Gates”, säger samma redaktör i Hongkong till NY Times.

Den kinesiska försvarsbudgeten får ofta kritik för att vara icke-transparent och växa väldigt fort. Landets ledare menar att den ständigt ökande budgeten används endast i defensivt syfte. Samtidigt håller Kina på att utveckla egna hangarfartyg och långdistansmissiler.

”De flesta analytiker är överens om att [Kinas] militära expansion är en del av en långsiktig strategi att omvandla militären från en inrikes till en regional maktfaktor, och så småningom till en styrka med global räckvidd just som USA”, menar NY Times.

Kina har redan världens största armé sett till antal man, som överstiger 1,5 miljoner.

Till Kinas försvar ska sägas att landets militärbudget inte är tillnärmelsevis lika stor som USA:s. Amerikanarna spenderar fortfarande cirka 10 gånger mer pengar på sin militär årligen. Ändå är det från USA den mest högljudda kritiken mot Kinas militära expansion kommer.

Tidningen Foreign Policy publicerade i fjol en lång artikel rik på fakta som förklarar att Kinas militär ”inte utgör något militärt hot mot USA” och ännu inte har globala ambitioner.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.